Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Grapes of Wrath 3

The Grapes of Wrath

John Ford / US, 1940 / 128 min.

Deze odyssee over een boerenfamilie uit Oklahoma werd een van John Fords meesterwerken. De grote kroniek van romanschrijver John Steinbeck over het Amerika uit het depressietijdperk werd door Ford op krachtige wijze naar het witte doek vertaald.

Poster The Grapes of Wrath

John Ford staat vooral bekend om zijn westerns zoals de grote klassiekers Stagecoach (1939) en The Searchers (1956). Hij won de tweede van zijn vier Oscars voor The Grapes of Wrath, een kroniek uit de jaren 30 van door armoede geteisterde boeren die westwaarts gingen, op weg naar Californië.

De roman uit 1939 van Steinbeck schokte destijds de lezers doordat het de wrede keerzijde van de Amerikaanse droom onthulde. Ford castte Henry Fonda, zo vaak het toonbeeld van huiselijke deugd, als Tom Joad, een gewone man die door economisch onrecht gedreven wordt tot politiek ontwaken en gewelddadig verzet. De opvallende zwart-wit cinematografie met hoog contrast van Gregg Toland verhoogt het drama alleen maar. Laatste zin in de film: 'Wij zijn het volk!'

De film kwam laatst weer onder de aandacht door Oscarwinnaar Nomadland, door veel critici omschreven als een 'moderne Grapes of Wrath'.

In juni staat in Eye acteur Henry Fonda centraal (vader van Jane en Peter Fonda). Te zien zijn twee vorig jaar gerestaureerde films, The Grapes of Wrath (John Ford, 1940) en de vroege film noir You Only Live Once (Fritz Lang, 1937).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Ford

Productiejaar

1940

Productieland(en)

US

Originele titel

The Grapes of Wrath

Lengte

128 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Still The Grapes of Wrath 2
Still The Grapes of Wrath 4

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op