Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Great Moment (Preston Sturges, US 1944)

The Great Moment

Preston Sturges / 1944 / 83 min.

’t Was een gedurfde aanpak, karakteristiek voor de cinematografische durfal Preston Sturges. Het levensverhaal van Dr. W.T. G. Morton, de tandarts die zijn gekwelde patiënten verdoofde met ether, goot Sturges in de vorm van een komedie-met-dramatische elementen, in flashbackstijl.

poster The Great Moment (Preston Sturges, US 1944)

De pijn die mensen geleden moeten hebben in de 19e eeuw, op de operatietafel en bij de tandarts, moet onvoorstelbaar zijn geweest. De in Boston gevestigde tandarts W.T. G. Morton kon het gekreun en geschreeuw van zijn patiënten niet langer aan en ging op zoek naar anesthesia. Letheol, een aangepaste etherformule, was het verdovende middel dat verlichting bracht.

Sturges schetst in slapstickachtige scènes hoe de dokter (Joel McCrea, een van Sturges’ vaste acteurs) experimenteert – met de hond van het gezin, met zichzelf en in samenwerking met de klunzige collega Dr. Wells, die een patiënt bijna een fatale dosis van de verdoving toedient. Tegelijkertijd is The Great Moment ook een dramatische vertelling over een man die het patent op zijn uitvinding misliep en op 48-jarige leeftijd overleed, volslagen berooid.

Happy end

Paramount zag een inconsistente aanpak, ging niet akkoord, hermonteerde de film, voegde een happy end toe en schrapte de geschreven proloog waarin Sturges de generaals en politici de mantel uitveegt om het leed dat ze toebrengen op de slagvelden - in het oorlogsjaar 1944 werd die boodschap niet geaccepteerd.

Sturges' laatste film voor Paramount is nog steeds een intrigerende vertelling over de 19e-eeuwse medische praktijk, waarin het komisch-kluchtige en het biografisch-verhalende een eigenzinnig verbond aangaan.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1944

Originele titel

The Great Moment

Lengte

83 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still The Great Moment (Preston Sturges, US 1944)
still The Great Moment (Preston Sturges, US 1944)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op