Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Looking for alfred

The Hitchcock Tapes

Matthias Muller & Christoph Girardet (DE / UK, 1999, 45min)

Looking for alfred

Gravity

De filmische kus is waarschijnlijk een van de meest archetypische beelden uit de filmgeschiedenis. In Gravity zijn zo”n twaalf stereotiepe kusscènes uit de jaren 50 bewerkt met stroboscopische effecten. De actie vertraagt, de beelden flikkeren en overlappen elkaar. De suikerzoete soundtrack staat lijnrecht tegenover de gedeconstrueerde beelden.

Looking for Alfred

Hommage aan Hitchcock in de vorm van een zoektocht naar de perfecte Hitchcock-dubbelganger, met kleurrijke would-be Hitchcocks die zijn cameo”s nadoen. Hoofdrol is weggelegd voor de professionele Hitchcock-imitator Rob Burrage, waarbij Grimonprez het Hitchcock-universum griezelig goed weet op te roepen.

Phoenix Tapes

Hermontage van fragmenten uit 40 films van Hitchcock, een persoonlijke selectie van de verschillende rode draden in Hitchcocks werk. Muller en Girardet tonen Hitchcocks obsessies met repeterende bewegingen en veelbetekenende visuele hints, waarmee ze suggereren dat dit onderdeel is van een universele gebarentaal.

onderdeel van EYE on ART

EYE on ART is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Vast onderdeel blijft het bekende E*Cinema, waarin experimenteel werk van nieuwe makers is te zien naast films van de avant-gardemeesters uit vroeger jaren. Hierin zijn ook speciale, door studenten van kunstacademies en universiteiten samengestelde programma”s te zien. Meer informatie

Details

Phoenix tapesbedroom101
Phoenixtapes31
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op