Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The house that jack built eye filmmuseum01

The House That Jack Built

Lars von Trier / DK, FR, DE, SE, 2018 / 155 min.

Bij de première in Cannes verlieten zo’n honderd mensen kwaad de zaal, maar aan het einde van Von Triers tweeëneenhalfuur durende saga over de hoogintelligente serial killer Jack (Matt Dillon) klonk geestdriftig applaus. Topacteurs Bruno Ganz en Uma Thurman zijn Dillons tegenspelers in Von Triers filosofisch horrortraktaat over een man die doden als een vorm van kunst ziet.

Poster the house that jack built eye filmmuseum

In zijn vorige film, het tweeluik Nymphomaniac (2013), nam Von Trier (vrouwelijke) seksualiteit onder de loep. Op vergelijkbare wijze brengt hij nu een filosofisch en satirisch traktaat over (mannelijk) geweld.

In gesprekken met de mysterieuze Verge (Bruno Ganz) vertelt Jack – die in het dagelijkse leven zijn geld verdient als begaafde, erudiete architect – over zijn gewelddadige hobby, waarbij elke moord (vooral op vrouwen, soms een man, hier en daar een kind) als een kunstwerk wordt opgevat. [bron: PAFF/Parool Film Festival]

inloopijskast

Jack beziet zijn slachtoffers zonder mededogen; ze zijn voor hem wat het model en de natuur zijn voor de schilder: grondstof. De gemutileerde lichamen bewaart hij in een gigantische inloopijskast, zijn persoonlijke rigor mortis-schatkamer.

Von Trier – die tegenwoordig zware medicamenten slikt voor zijn depressies – neemt in The House That Jack Built z”n eigen bad boy-reputatie (zeven jaar geleden werd hij uit Cannes verbannen vanwege vermeende nazisympathieën) graag op de hak en trekt het genre van de serial-killerfilm all out over the top in een death metal-horrorfinale. Niet geschikt voor tere zieltjes, dus.

Details

Regisseur

Lars von Trier

Productiejaar

2018

Productieland(en)

DK, FR, DE, SE

Originele titel

The House That Jack Built

Lengte

155 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

The house that jack built eye filmmuseum02
The house that jack built eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op