Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Invisible life of euridice gusmao the 6

The Invisible Life of Euridice Gusmao

Karim Ainouz / BR, DE, 2019 / 139 min.

Rio de Janeiro, 1950. De achttienjarige Eurídice en de twintigjarige Guida zijn onafscheidelijke zussen. Een van hen echter roept eeuwige toorn van de familie over zich af. De nieuwste speelfilm van Karim Aïnouz is een evocatieve verkenning van het patriarchale Brazilië van de jaren vijftig, in flonkerende, geheimzinnige beelden.  Winnaar van de Un Certain Regard-prijs, Cannes 2019.

Poster invisible life of euridice gusmao the

Eurídice wil pianiste worden, Guida hoopt de ware liefde te vinden. Als ze zich in de armen werpt van een knappe Griekse matroos en in het geheim naar Athene vertrekt, raakt de pater familias, een rijke bankier, ontstemd.

Guida keert zwanger terug. Haar vader maakt haar wijs dat zus Eurídice naar Wenen is vertrokken voor pianostudie. In werkelijkheid woont ze nog steeds in Rio. De zussen schrijven elkaar jarenlang brieven, nooit geven ze de hoop op elkaar terug te vinden.

familiebanden

Aïnouz nam de roman van Martha Batalha - over familiebanden in een strikt patriarchaal Brazilië - tot uitgangspunt voor zijn 'tropisch melodrama'. De levens van de zuster worden bepaald door de vader, iedereen is gevangen in zijn rol. De camera vertaalt de morele benauwenis in beklemmende, zichzelf spiegelende beelden.

over de regisseur

Filmer en beeldend kunstenaar Karim Aïnouz (1966) debuteerde in 2002 in Cannes met de speelfilm Madame Satã. Zijn volgende film (I Travel Because I Have To, I Come Back Because I Love You) ging in première op het filmfestival van Venetië.

Aïnouz regisseerde ook de HBO-serie Alice; zijn korte films en installaties waren onder meer te zien in het Whitney Museum of American Art en de São Paulo Biënnale.

Do-More

Geen zin om alleen te gaan? Ga samen met Do-More.nl.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes showing explicit sex

Regisseur

Karim Ainouz

Productiejaar

2019

Productieland(en)

BR, DE

Originele titel

A Vida Invisível

Lengte

139 min.

Taal

Portuguese

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Invisible life of euridice gusmao the 3
Invisible life of euridice gusmao the 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op