Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Island (Anca Damian, RO/BE/FR 2021)

The Island

Bekijk trailer

Anca Damian / RO, BE, FR, 2021 / 85 min.

Robinson Crusoë is een dokter die zijn dagen slijt op een eiland vol vluchtelingen, onder wie ook Vrijdag, enige overlevende van een boot die Italië wilde bereiken. De Roemeense Anca Damian maakte een eigentijds-surreële animatiefabel-op-muziek over de wilde avonturen van Crusoë en Vrijdag, op zoek naar vrijheid.

poster The Island (Anca Damian, RO/BE/FR 2021)

Vrijdag is vol goede moed vertrokken uit Afrika, maar strandt, als enige overlevende van een vluchtelingenboot, op een eiland voor de kust van Italië. Daar bevindt zich. omringd door oplichters, grensbewakers en zeemeerminnen, dokter Robinson Crusoë. Beide mannen gaan op zoek naar het Beloofde Land, beide mannen herkennen elkaar als dubbelganger.

Van Daniel Defoe’s klassieker ‘The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe’ (1719) maakte de Roemeense animatiefilmer Anca Damian (Crulic-The Path Beyond; The Magic Mountain, Marona) een zinsbegoochelende hervertelling.

Crusoë gaat op zoek naar het paradijs, in gezelschap van zijn weergevonden moeder en een piraat met twee houten benen – de fantasmagorische reis leidt langs de Toren van Babel, een Ring van Vuur en het Bos van de Radars. Vrijdags parallelle reis leidt hem door de reële wereld van schipbreuk, mensensmokkelaars en detentiekampen.

The Island is een meesterlijke mix van komedie, avonturenfilm en geëngageerde parabel. De speelse animatievorm, vrij van de vaak beklemmende ernst van de doorsnee documentaire, laat ruimte voor de fantasie en maakt van Dafoe’s oorspronkelijke verhaal een surreële musical vol wilde associaties en visuele poëzie.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van The Island vertonen we de korte film Le Dirigeable fantastique (3') van George Meliès uit 1906 met een nieuwe score van John Sweeney.

The Island in de pers:

…veelkleurig…onvergetelijk… (**** NRC Handelsblad)

…animatiekunstwerk…op grandioze wijze… (**** De Volkskrant)

…funky…kleurrijk…artistiek overtuigt…volstrekt eigen…visuele pracht…plezier…beeldschone visuele vondsten…vrolijk…emotioneel gelaagd… (**** Trouw)

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Anca Damian

Productiejaar

2021

Productieland(en)

RO, BE, FR

Originele titel

The Island

Lengte

85 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Island (Anca Damian, RO/BE/FR 2021)
still The Island (Anca Damian, RO/BE/FR 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op