Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The isle eye filmmuseum 1

The Isle

Kim Ki-Duk / KR, 2000 / 86 min.

In memoriam voor Kim Ki-Duk, de gelauwerde Zuid-Koreaanse regisseur die in december 2020 op 59-jarige leeftijd is overleden. Voor zijn werk kreeg hij meerdere prijzen van de grote festivals, waaronder de Gouden Leeuw (Venetië) voor Pieta (2012). In The Isle krijgen een visser en een visverkoopster een obsessieve liefdesrelatie.

Poster the isle eye filmmuseum 1

The Isle doet denken aan Miike Takashi's Audition, maar gaat nog een stapje verder. Tussen een visser en een visverkoopster ontstaat een obsessieve liefdesrelatie. De fraaie setting – het verhaal speelt zich af op een lieflijk meer – staat haaks op de relationele gruwelijkheden.

Kim Ki-Duk: "Zelfs als de liefde overgaat in obsessie en woede, dan nog kan het een kracht zijn die ons leven schenkt."

prijzen

De films van de Zuid-Koreaan Kim Ki-Duk vielen in de prijzen op de festivals van Cannes, Venetië en Berlijn. Enkele bekende titels zijn Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (2003) en Bin-jip (2004). Met Pieta (2012) won hij de Gouden Leeuw (filmfestival Venetië) voor beste film.

Kim Ki-Duk schreef en regisseerde ruim twintig speelfilms. Hij werd geprezen als belangrijke representant van de Aziatische arthouse. "Zijn verteltalent zal gemist worden", liet Alberto Barbera, directeur van het filmfestival van Venetië weten.

uitwijken

Onomstreden was de eigenzinnige regisseur overigens niet; na een aanklacht wegens seksueel misbruik vond hij geen distributeurs meer voor zijn werk in Zuid-Korea en de Angelsaksische wereld. De cineast betaalde wel een boete wegens fysiek geweld; zijn films werden door sommigen in de filmwereld bestempeld als vrouwonvriendelijk.

Voor de productie van zijn films week Kim Ki-Duk rond 2018 uit naar Rusland en andere voormalige Sovjetstaten.

Kim Ki-Duk is op 11 december op 59-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Riga, Letland, aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ter ere van zijn zestigste verjaardag was in Riga een retrospectief van zijn werk gepland.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Kim Ki-Duk

Productiejaar

2000

Productieland(en)

KR

Originele titel

Seom

Lengte

86 min.

Taal

Korean

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
The isle eye filmmuseum 1
The isle eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op