Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Lady Eve (Preston Sturges, US 1941)

The Lady Eve

Preston Sturges / US, 1941 / 94 min.

De een is een onhandige, verlegen, zeer rijke erfgenaam van een bierbrouwer, de ander een femme fatale-oplichtster. Preston Sturges op de toppen van zijn kunnen in vileine relatiekomedie, met Hollywoodsterren Barbara Stanwyck en Henry Fonda als liefdeskandidaten.

poster The Lady Eve (Preston Sturges, US 1941)

Barbara Stanwyck is Jean, Fonda Charles Pike. De twee ontmoeten elkaar aan boord van een cruiseschip, waar Jean met haar vader, ‘Colonel’ Harrington, de rijken fortuinlijk oplicht aan de pokertafel. Pike, zoon van een puissant rijke bierbrouwer, is slangendeskundige, net terug van een jaar veldwerk in de Amazone.

Als Jean de verlegen, onhandige Pike laat struikelen – running gag in de film – ontstaat wat in de romantische komedie ‘iets moois’ heet. Bij Sturges is de val opmaat naar de berekenende verleiding van Pikes door Jean – die niets liever wil dan stijgen op de sociale ladder. En dan, vele misverstanden en boy-meets-girl-verwikkelingen later, blijkt er toch… liefde in het spel.

Verbaal spervuur

In The Lady Eve tekent Sturges de ontmoeting tussen een door de wol geverfde verleidster en een puriteinse man in een scenario vol verbaal spervuur, fysieke grappen en onverbloemde erotiek – dat de twee echte gevoelens voor elkaar ontwikkelen is nog tamelijk verrassend.

Sturges toonde het huwelijk niet als het culminatiepunt van romantiek, maar als een constructie, een contract, getekend door partijen met ieder een eigen historie. Aan de vooravond van het huwelijk somt de vrijgevochten Jean alle namen van vorige minnaars op – ze is bij lange na niet het romcomideaal van Hollywood, eerder een geestige, zelfbewuste heldin uit de film noir.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1941

Productieland(en)

US

Originele titel

The Lady Eve

Lengte

94 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still The Lady Eve (Preston Sturges, US 1941)
still The Lady Eve (Preston Sturges, US 1941)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op