Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Land

The Land

Ivars Seleckis / LV, 2022 / 108 min.

De jaarcyclus van een Letse plattelandsgemeenschap wordt aandachtig geobserveerd. Seleckis toont de verscheidenheid van het moderne boerenleven en opent ook een actuele discussie over de toekomst van de landbouw.

poster IDFA 2022

In The Land vangt Ivars Seleckis de jaarcyclus van een Letse plattelandsgemeenschap in aandachtige, observerende beelden. Vijftig jaar eerder regisseerde hij The Corn-Bins (1973) in dezelfde regio, over de grote verschuiving in de Letse landbouw. De schaalvergroting sloeg hier al onder Stalin toe – individuen waren immers moeilijk te controleren. De enorme boerderijen luidden het verval in van de traditionele landbouw.

Inmiddels zijn steeds meer mensen teruggekeerd naar het platteland. Via vijf families toont Seleckis de verscheidenheid van het platteland in het moderne Letland, ondersteund door zijn eigen voice-over vol bespiegelingen over de aard van het documentaire maken.

Hij volgt de boeren een jaar lang. Elk van hen heeft een eigen reden om op het platteland te wonen. Sommigen hadden genoeg van het kantoor en willen echte, tastbare dingen doen: een waterput graven, aardappels poten. Anderen volgen hun vader op en werken nog met honderd jaar oude machines. De één lijkt een harmonieus leven te leiden, de ander moest wanhopig lening op lening afsluiten. Zo opent de film ook een actuele discussie over de toekomst van de landbouw.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ivars Seleckis

Productiejaar

2022

Productieland(en)

LV

Lengte

108 min.

Taal

Latvian

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op