Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The last black man in san francisco eye filmmuseum 1

The Last Black Man in San Francisco

Joe Talbot / US, 2019 / 121 min.

Jimmie Fails is verliefd op een Victoriaans huis in het Fillmore-district in San Francisco. Hij heeft één droom in het leven: het majestueuze huis dat gebouwd is door zijn grootvader, weer in bezit te krijgen.

Poster the last black man in san francisco eye filmmuseum

Elke week maken Jimmie en zijn enige vriend, Montgomery, een pelgrimstocht door San Francisco naar Jimmies droomhuis en stellen ze zich voor hoe het leven zou zijn als deze buurt nooit was veranderd. Wanneer de huidige bewoners vertrekken, proberen Jimmie en Montgomery het huis terug te krijgen, ondanks het onbetaalbare prijskaartje en de gegentrificeerde, snel veranderende buurt.

verblind

De hernieuwde contacten met zijn familie lopen moeizaam en ook is het thuisgevoel in zijn veranderende geboorteplaats ver te zoeken. Terwijl hij de gemeenschap waar hij naar verlangt krampachtig probeert te herstellen, raakt Jimmie verblind door zijn ambities en verliest hij zijn oog voor de realiteit.

liefdesbrief

Het regiedebuut van Joe Talbot is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van zijn jeugdvriend Jimmie Fails, die een gefictionaliseerde versie van zichzelf speelt. Talbot schreef een liefdesbrief aan een verdwijnend deel van San Francisco en werpt de nog altijd actuele vraag op ​​wie de identiteit van een stad vormgeeft, en wie er zich thuis voelt.

voorfilm uit de collectie

Kimya (Amira Duynhouwer, NL 2019, 9”, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld)Josie heeft een levendige familie en dat maakt het lastig om een moment voor jezelf te vinden. Maar dan is iedereen op een avond de deur uit en heeft ze het rijk alleen.

“...droomdebuut van een uitzonderlijk filmtalent...sprankelend...fris, origineel en op een tamelijk grandioze wijze tot de verbeelding sprekend...schitterend... (**** De Volkskrant)

“...bijzonder...liefdevol...mooi...prachtige, lyrische scène...knap debuut dat op originele wijze een nieuwe bladzijde toevoegt aan het verhaal van zwarte Amerikanen... (**** Trouw)

“...bruist van de originele ideeën en het cinematografische talent. (**** VPRO/Cinema.nl)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joe Talbot

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

The Last Black Man in San Francisco

Lengte

121 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
The last black man in san francisco eye filmmuseum 2
The last black man in san francisco eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op