Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: The Last of the Mohicans (soundwave)

The Last of the Mohicans

Clarence Brown, Maurice Tourneur / US, 1920 / 75 min.

Deze western/avonturenfilm is een op ware gebeurtenissen gebaseerde vertelling over de periode rond 1757 wanneer de Fransen en de Britten elkaar bevechten in Noord-Amerika. Ze proberen de verschillende lokale native Americans aan hun zijde te krijgen. Studenten Compositie van de HKU Muziek en Technologie componeerden de muziek, live uitgevoerd door het Keuris Ensemble onder leiding van Henry Kelder.

poster The Last of the Mohicans (Maurice Tourneur & Clarence Brown, US 1920)
Terwijl Alice en Cora Munro hun vader proberen te vinden, een Britse officier die is gestationeerd in Fort William (in de huidige staat New York, USA), worden ze aangevallen door Franse soldaten en Huron-stamleden onder leiding van de kwaadaardige Magua. Chingachgook en zijn zoon Uncas, de laatste van de Mohicanen-stam, en hun witte bondgenoot, de frontiersman Natty Bumppo, beter bekend als Hawkeye, proberen al vechtend de vrouwen te redden.

De rollen van de native Americans worden, zoals men kan verwachten in een film uit 1920, nog wel gespeeld door witte acteurs, onder wie... Boris Karloff. Toch is het een van de beste verfilmingen van de gelijknamige roman uit 1826 van de Amerikaanse auteur James Fenimore Cooper.

HKU Meets Eye' is een bijzondere jaarlijks terugkerende live performance bij een stille fillm. Studenten Compositie van de HKU Muziek en Technologie componeerden muziek bij The Last of the Mohicans. De score wordt live uitgevoerd door het Keuris Ensemble onder leiding van Henry Kelder.

Keuris Ensemble

Het Keuris Ensemble bestaat uit: Henry Kelder (piano, orgel, artistieke leiding), Marijke Schaap (viool, altviool), Huub van der Velde (contrabas), Bas Duister (trompet, bugel), Matthias As (fagot) en Marc Haelderman (percussie).

De componisten zijn: Mike Smeekes, Roy Griekspoor, Tibor Mercks, Stan Pol, Daan Vollinga, Brant Teunis, Jules Schattenberg, Alexander Moes en Thessa Veerman.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Clarence Brown, Maurice Tourneur

Productiejaar

1920

Productieland(en)

US

Originele titel

The Last of the Mohicans

Lengte

75 min.

Taal

live music, English

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still The Last of the Mohicans (Maurice Tourneur & Clarence Brown, US 1920)
still The Last of the Mohicans (Maurice Tourneur & Clarence Brown, US 1920)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op