Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Last Year of Darkness 1

The Last Year of Darkness

Ben Mullinkosson / CN, US, 2023 / 95 min.

In Funky Town, een club in Chengdu die binnenkort verdwijnt voor de oprukkende metro, leven onconventionele jongvolwassenen in hun gedroomde wereld, die aan het eind van de nacht plaatsmaakt voor de harde realiteit.

poster IDFA 2023

Funky Town is een van de laatste vrijplaatsen voor alles wat jong en onconventioneel is in Chengdu. Niet lang meer, want omdat het metronet wordt uitgebreid, zal de club, nu al omringd door bouwwerkzaamheden, moeten verdwijnen. In deze bij vlagen lyrische en tegelijk felrealistische documentaire wordt het leven van een handvol vaste bezoekers geschetst.

De twintigers zijn queer, performancekunstenaars, dj’s, paradijsvogels: overdag overleven ze, in de nacht tonen ze hun ware pracht. Hun gesprekken gaan voornamelijk over hoe zij een plek proberen te vinden ­– of te creëren – in een verstikkende samenleving.

The Last Year of Darkness volgt de jongvolwassenen van de grauwe realiteit van de dag – gevuld met geldzorgen, familieruzies en onzekerheden – naar de euforie van de duisternis. Op opzwepende techklanken zien we ze in flitsende, snel gemonteerde beelden opbloeien, dansen, flirten, zoenen, drinken, roken tot het onvermijdelijke moment dat hun gedroomde wereld weer plaatsmaakt voor de ontluisterende werkelijkheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ben Mullinkosson

Productiejaar

2023

Productieland(en)

CN, US

Lengte

95 min.

Taal

Chinese, English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Last Year of Darkness 2
IDFA 2023 The Last Year of Darkness 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op