Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Long Goodbye (Robert Altman, US 1973)

The Long Goodbye

Robert Altman / US, 1973 / 112 min.

Robert Altmans hoogst eigenzinnige variant op de film noir. Philip Marlowe raakt verstrikt in een wereld van chantage, zelfmoord, verraad en moord.

poster The Long Goodbye (Robert Altman, US 1973)

Puristische liefhebbers van Raymond Chandler waren verbolgen over de manier waarop Robert Altman (The Player, Gosford Park) varieerde op detective Philip Marlowe. Hij verplaatste het verhaal naar het moderne Los Angeles en negeerde zo'n beetje alle regels van de detective noir.

in Altmans ​​brutale versie probeert Marlowe een vriend te beschermen die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben doodgeslagen. Altman levert niet alleen een commentaar op de veranderingen in Amerikaanse waarden in de afgelopen drie decennia, maar ook kritiek op de mythologie van de film noir: verwijzingen, zowel ironisch als liefdevol, naar Raymond Chandler (katten en alcoholisme) en eerdere detectivethrillers zijn er in overvloed.

The Long Goodbye wordt gezien als een van de beste films van de jaren 70, niet in het minst vanwege de glorieus staalachtige kleuren door Vilmos Zsigmond, de continu bewegende camera en het uitstekende acteerwerk. Scenariste Leigh Brackett (The Big Sleep) was niet de enige noir-veteraan die meewerkte aan deze productie, ook acteur Sterling Hayden (The Asphalt Jungle, The Killing) is te zien in een bijrol.

Double bill: The Big Sleep + The Long Goodbye

Twee maal Philip Marlowe, in de klassieke film noir The Big Sleep en de neo-noir The Long Goodbye. Op 15 juli worden beide films ingeleid door Gawie Keyser (De Groene Amsterdammer).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Altman

Productiejaar

1973

Productieland(en)

US

Originele titel

The Long Goodbye

Lengte

112 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Long Goodbye (Robert Altman, US 1973)
still The Long Goodbye (Robert Altman, US 1973)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op