Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Luzhin Defence (Marleen Gorris, GB/FR 2000)

The Luzhin Defence

Marleen Gorris / GB, 2000 / 109 min.

Alexander Luhzin, obsessief schaakgenie, ervaart nauwelijks hanteerbare gevoelens als hij verliefd wordt op de mooie Russische aristocrate Natalia. Guido van der Werve koos Marleen Gorris’ verfilming van een Nabokov-roman voor zijn filmprogramma bij de tentoonstelling in Eye. 

poster The Luzhin Defence (Marleen Gorris, GB/FR 2000)

Italië, 1920. De excentrieke grootmeester Alexander Luhzin (John Turturro) maakt zijn opwachting op de wereldkampioenschappen schaak. Hij speelt als nooit tevoren, niets lijkt hem uit z’n cocon van genialiteit te kunnen halen. Dan raakt hij in de ban van de mooie Russische aristocrate Natalia (Emily Watson).

Schaken is de sport waarin obsessieve persoonlijkheden hun draai vinden, niet altijd zonder gevaar: de genialiteit van de schaakgrootmeester raakt soms aan de waanzin; de totale identificatie met het spel en de drang om te winnen laat de schaker de greep op de werkelijkheid verliezen. Voor Luhzin, die een getroebleerde jeugd kent, is het schaakspel niet alleen een passie maar ook een vlucht.

De keuzefilm van beeldend kunstenaar Guido van der Werve is niet toevallig; net als Marcel Duchamp is hij een verwoed schaker, een sport die hij opvat als deel van zijn kunstpraktijk.

De vertoning van The Luhzin Defence sluit aan op de filmlezing –op uitnodiging van Van der Werve – van schaakgrootmeester Hans Ree (22 maart, 19:15) over schaken, film en kunst.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marleen Gorris

Productiejaar

2000

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Luzhin Defence

Lengte

109 min.

Taal

English

Drager

35mm

Onderdeel van

Guido van der Werve

In het universum van Guido van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan.

Lees meer
campagnebeeld Guido van der Werve – Tastbare futiliteit
still The Luzhin Defence (Marleen Gorris, GB/FR 2000)
still The Luzhin Defence (Marleen Gorris, GB/FR 2000)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op