Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Man Who Envied Women (Yvonne Rainer, US 1985)

The Man Who Envied Women

Yvonne Rainer / US, 1985 / 125 min.

4K-restauratie. Yvonne Rainer ondervraagt de mannelijke blik en beantwoordt die met een provocerende essayfilm vol droge humor. Rainer volgt het uiteenvallen van een huwelijk tussen een zelfingenomen, rokkenjagende professor uit Manhattan en zijn kunstenaarsvrouw, die alleen bestaat als voice-over. Inclusief gratis koffie en kersentaart. 

poster Programmeurs van de Toekomst 2023

Zittend in een stoel met het gezicht naar de camera, ratelt professor Jack Deller over vrouwen, die we nergens in de film zien. Op de soundtrack horen we hun vragen en opmerkingen, afwisselend woedend of laconiek. De gesproken woorden zijn ontleend aan teksten uit film en de alledaagse cultuur, en uit psychoanalytische en feministische theorieën.

De collage van tegenstrijdige betekenissen leidt tot steeds nieuwe verbanden en verrassende associaties. The Man Who Envied Women volgt niet alleen het uiteenvallen een huwelijk maar breidt zich uit naar Amerikaans imperialisme in Latijns-Amerika en de huisvestingscrisis in New York in de jaren 80. De professor wordt afwisselend gespeeld door William Raymond en Larry Loonin en zijn kunstenaarsvrouw horen we alleen als de voice-over van choreograaf Trisha Brown.

Programmeurs van de Toekomst

The Man Who Envied Women is onderdeel van het programma Shifting the Focus: Women Looking At Men, samengesteld door Korée Wilrycx. Hierin onderzoekt ze de vele manieren waarop vrouwelijke kunstenaars in hun werk reflecteren op mannen en mannelijkheid: van sensueel en erotisch tot psychologisch en academisch. Wilrycx selecteerde films die de vrouwelijke kunstenaars bevrijden van waar men vaak aan denkt bij de female gaze ('sterke vrouwenrollen', de 'feministische film', een 'tedere/zachte blik') – vrouwelijke kunstenaars zijn meer dan de female gaze.

Eerste lichting

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye. Ze behoren tot de eerste lichting van een traineeship voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. In de opleiding leren de deelnemers alles wat ze moeten weten over filmprogrammering, waarbij ze hun eigen ideeën delen en andere programmeurs in het museum inspireren. Mogelijk gemaakt dankzij Fonds 21 Extra.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yvonne Rainer

Productiejaar

1985

Productieland(en)

US

Originele titel

The Man Who Envied Women

Lengte

125 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Programmeurs van de toekomst

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Programmeurs Janilda Bartolomeu, Korée Wilrycx en Kseniia Bespalova behoren tot de eerste lichting van een talentontwikkelingsprogramma voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. Met cinema uit de Afro-diaspora die tegen de enkelvoudige realiteit ingaan, vrouwelijke kunstenaars over mannelijkheid en alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst
still The Man Who Envied Women (Yvonne Rainer, US 1985)
still The Man Who Envied Women (Yvonne Rainer, US 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op