Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The March on Rome

The March on Rome

Mark Cousins / CIV, 2022 / 98 min.

Het fascisme van Benito Mussolini inspireert autoritaire leiders nog steeds. March on Rome laat zien hoe Mussolini met intimidatie en geweld de macht greep en hoe propaganda de gebeurtenissen van een mythische glans voorzag.

poster IDFA 2022

Benito Mussolini’s fascistische regime duurde van 1922 tot 1943. Zijn nederlaag was niet het einde van het fascisme als invloedrijke stroming, is de strekking van March on Rome. De film begint met een interviewfragment uit 2016 waarin de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump wordt gevraagd waarom hij een uitspraak van Mussolini (“Je kunt beter een dag als een leeuw leven dan honderd jaar als een schaap”) twitterde. De president lijkt nauwelijks te weten wie Mussolini was.

Vervolgens toont documentairemaker Mark Cousins hoe Mussolini met intimidatie en geweld de macht greep. Ook propaganda speelde daarin een rol, zo wordt duidelijk uit zijn analyse van de fascistische film A Noi! Deze quasi-documentaire uit 1923 over de Mars op Rome – de gebeurtenis die Mussolini aan de macht bracht – gaf het fascisme een mythische glans, maar is een opeenstapeling van leugens.

Hoe verleidelijk die leugens waren, illustreert The March on Rome met ensceneringen, waarin actrice Alba Rohrwacher een vrouw speelt die heilig in het fascisme gelooft en te laat beseft wat die ideologie werkelijk inhoudt. De slotbeelden trekken de lijn door naar het fascisme in onze tijd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mark Cousins

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CIV

Lengte

98 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op