Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The matrix 72dpi man machine eye filmmuseum

The Matrix

Andy Wachowski, Larry Wachowski / US, AU, 1999 / 136 min.

In 1999 was The Matrix de definitieve doorbraak van Lana en Lilly Wachowski. Hun mix van actie, dystopische sciencefiction en filosofische bespiegelingen over wat echt is en onecht, leek op voorhand een lastig selling point. Maar vlak voor de millenniumwende, met bijbehorende angst voor een wereld die digitaal op tilt zou slaan, bleek het waagstuk van de Wachowski's een schot in de roos. Anno 2019, in tijden van nepnieuws en deepfake, raakt de film opnieuw een gevoelige snaar: wie of wat kunnen we nog vertrouwen?

Poster the matrix 20th anniversary eye filmmuseum

Dat de wereld in haar geheel nep is, komt voor computerprogrammeur Thomas Anderson (Keanu Reeves) hard aan. Het is een groepje rebellen onder aanvoering van ene Morpheus (Laurence Fishburne) dat hem het slechte nieuws brengt: in een verre toekomst wordt de mens door een oppermachtige kunstmatige intelligentie in een kunstmatige slaap gehouden. Is Anderson alias Neo alias The One degene die de mensheid uit zijn slavenbestaan zal bevrijden?

20e verjaardag

Verschillende door de Wachowski's geïntroduceerde begrippen, zoals bullet time en red pill (zelf even googlen), drongen door tot het dagelijkse spraakgebruik. De film werd een wereldwijd kassucces, won vier technische Oscars en bracht twee vervolgfilms voort. Maar de eerste blijft toch... The One. Vanaf 29 augustus brengt Warner Bros. The Matrix een week lang terug in de bioscoop vanwege de 20e verjaardag van de film. Drie dagen eerder verricht Eye de aftrap voor de The Matrix: 20th Anniversary, met een vertoning van een film als een nachtmerrie die je nu eens wél tot de laatste minuut wilt meebeleven.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Andy Wachowski, Larry Wachowski

Productiejaar

1999

Productieland(en)

US, AU

Originele titel

The Matrix

Lengte

136 min.

Drager

DCP

The matrix 20th anniversary eye filmmuseum 1
The matrix 20th anniversary eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op