Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Misfits 8

The Misfits

De laatste film van Marilyn Monroe – ze zou dit jaar 90 zijn geworden – brengt al haar talenten als actrice naar voren. Ze staat tegenover Clark Gable, Montgomery Clift en Eli Wallach, zwijgzame cowboys die op mustangs jagen en vechten om de liefde van de verleidelijke Roslyn (Monroe).

Misfits ps2

Reno, Nevada: vier ontwortelde personages (“misfits”) botsen op elkaar in de woestijnstad, drie dolende cowboys en de pas gescheiden, gedesillusioneerde Roslyn. Wie van de mannen weet haar hart te veroveren? The Misfits, opgenomen in zwart-wit, werd de laatste film van Marilyn Monroe (1926-1962) én van Clark Gable; hij bezweek enkele dagen na de opnamen aan een hartaanval, Monroe overleed anderhalf jaar later onder mysterieuze omstandigheden.

Scenarist Arthur Miller had het personage van Roslyn speciaal voor zijn vrouw Monroe geschreven. Huwelijksperikelen tussen Miller en Monroe zorgden op de set voortdurend voor spanningen; de problemen tussen Monroe en Miller werden breed uitgemeten, de artistieke kwaliteiten van de film raakten ondergesneeuwd.

Toch had regisseur John Huston de vier acteurs tot bijzondere acteerprestaties weten te bewegen in zijn onsentimenteel portret van zwijgzame mannen die vechten om de gunst van een vrouw tegen het decor van een overweldigende natuur. Monroe – met wie Huston eerder had gewerkt in The Asphalt Jungle (1950) – bleek uitstekend overeind te blijven tegenover acteerkanonnen Gable en Clift.

The Misfits, op locatie gefilmd in de Nevada-woestijn, toont niet alleen de indrukwekkende zwanenzang van twee legendarische Hollywood-sterren, het is tevens een eerbetoon aan het verdwijnende Wilde Westen en zijn inwoners.

Details

Misfits 2 kopie
Misfits 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op