Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Missingpicture1

The missing picture

Rithy Panh doet op indrukwekkende wijze verslag van zijn jeugd en de ervaringen van zijn familie die werd omgebracht tijdens de Cambodjaanse gruweltijd, met behulp van zelfgemaakte kleifiguurtjes, diorama's en found footage-archiefbeelden: de 'missing pictures'. Winnaar van de Un Certain Regard-prijs van het Cannes Filmfestival.

Missingpictureposter

Met The Missing Picture roept Rithy Panh zijn kindertijd op met behulp van honderden kleifiguurtjes - een geniaal idee – en reconstrueert zo de jaren waarin hij als dertienjarige voor de mannen van Pol Pot slavenarbeid moest verrichten. In 1975 bezetten de communistische troepen van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad. Ze installeerden een dictatuur van angst en meedogenloze onderdrukking. Panh is de eerste filmische chroniqueur van de gruweldaden van de Rode Khmer dankzij films als S21: The Khmer Rouge Killing Machine en Duch, Master of the Forges of Hell'. Voor zijn meest persoonlijke en autobiografische film tot nog toe moest Panh de beelden wel zelf creëren, want behalve propaganda van de Khmer - zoals georkestreerde documentaires waarin ze hun overwinningen aan het volk laten zien - bestaan er immers geen beelden van het onmenselijke lijden waarin het regime de burgers stortte.

The Missing Picture kreeg vorig jaar de Un Certain Regard-prijs uitgereikt van het Cannes Filmfestival, een onderscheiding voor de meest originele, internationale productie naast het Gouden Palm-competitieprogramma.

“ …onthutsend…intiem en ijzingwekkend…huiveringwekkend groots. (***** NRC Handelsblad)

“ ...schrijnende getuigenis en beeldschoon kunstwerk…hartverscheurend…aangrijpend, pijnlijk en prachtig…een ongelooflijk knappe, indrukwekkende combinatie. (***** De Volkskrant)

“ …geniaal…voltreffer…raakt en ontroert…grote woorden schieten eigenlijk te kort…een van de essentiële films van onze tijd. (***** De Filmkrant)

Details

Missingpicture2
Missingpicture3

In samenwerking met

logo IDFA DocLab
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op