Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Needle (Rashid Nugmanov, SU 1989)

The Needle

Rashid Nugmanov / SUHH, 1989 / 81 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. De iconische Sovjetrockmuzikant Viktor Tsoi, leider van de band Kino, speelt een raadselachtige zwerver die in de clinch light met drugsdealers. Met beroemd geworden soundtrack door Tsoi.

poster The Needle (Rashid Nugmanov, SU 1989)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over The Needle: ‘Het is een iconische film voor Centraal-Azië, met de jong overleden rockster Viktor Tsjoi. The Needle hoort bij de Kazachstaanse New Wave, die ontstond tijdens de Perestrojka. Ineens was er artistieke vrijheid: alles wat voorheen verboden was, kwam tot bloei. Die periode is in vergetelheid geraakt, maar de film heeft een bijzondere, vrije stijl die typisch is voor wat er begin jaren negentig in dat deel van de regio gebeurde.’

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Rashid Nugmanov

Productiejaar

1989

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Igla

Lengte

81 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
still The Needle (Rashid Nugmanov, SU 1989)
still The Needle (Rashid Nugmanov, SU 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op