Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The new boys david macdougall 2003 2

The New Boys

David MacDougall / AU, 2003 / 100 min.

Het Doon School-project van MacDougall volgt het leven in Foot House (Noord-India), een van de slaapzalen van Doon School voor net gearriveerde jongens. In een wereld vol conflict, eenzaamheid, vertrouwen en vriendschap, hebben kinderen allerlei strategieën ontwikkeld om te overleven. Dit aangrijpende document volgt de jongens die manoeuvreren tussen angst en vertrouwen in de wereld.

Poster the new boys

MacDougall filmt de schooljongens een paar dagen voordat ze arriveren in Doon School, worstelend met hun koffers, en volgt ze daarna twee maanden lang. We horen gesprekken tussen de jongens over de oorzaken van agressie en oorlog, heimwee, restauranteten en hoe je met een geest kunt praten.

angst en vertrouwen

De sociale dynamiek van de groep staat centraal in de filmische studie. Het Doon School-project volgt op genuanceerde wijze de strijd van de adolescent om zich een vreemde plek eigen te maken. In een wereld vol conflict, eenzaamheid, vertrouwen en vriendschap, hebben kinderen allerlei strategieën ontwikkeld om te onderhandelen en te overleven. Dit aangrijpende document volgt de jongens die manoeuvreren tussen angst en vertrouwen in de wereld.

sociale dwang

Het Doon-project roept allerlei vragen op over de plaats van zo'n school in een democratische samenleving, over aanpassing en identiteitsvorming, over cultureel conformisme, en hoe een elite zijn waarden in stand houdt. Vooral laat het zien hoe we onszelf moeten verhouden tot de machinaties van sociale dwang.

tentoonstelling

Vertoning bij de tentoonstelling Francis Alÿs - Children”s Games. Een bijzonder onderdeel in het oeuvre van Francis Alÿs vormt een indrukwekkende serie over kinderspelen die over de hele wereld worden gespeeld.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David MacDougall

Productiejaar

2003

Productieland(en)

AU

Originele titel

The New Boys

Lengte

100 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Francis Alÿs

Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children’s Games getoond.

Lees meer
Children's Game 10 (Francis Alÿs)
The new boys david macdougall 2003
David macdougall
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op