Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

The Night of the Hunter

Charles Laughton / US, 1955 / 93 min.

The Night of the Hunter zit vol met beelden van een angstaanjagende schoonheid, en is een van de meest excentrieke films over de strijd tussen goed en kwaad.

poster The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

Deze klassieke thriller speelt zich af in het landelijke Amerika van de jaren dertig. De psychopathische predikant Harry Powell (een monumentale rol van Robert Mitchum) is gearresteerd voor autodiefstal. In de gevangenis probeert hij erachter te komen waar een ter dood veroordeelde moordenaar zijn gestolen 10.000 dollar bewaart, maar alleen diens kinderen weten dat. Eenmaal uit de gevangenis trouwt de dominee met de weduwe van de moordenaar.

De woorden 'love' en 'hate' die de dominee op zijn knokkels heeft gegraveerd zijn een iconisch filmbeeld geworden. Filmcriticus Roger Ebert noemde The Night of the Hunter 'one of the greatest of all American films'. Toch kreeg de film, ook door het ontbreken van steracteurs, nooit de erkenning als meesterwerk.

Noir of geen noir?

In de kern is de film een vreemd en eigenzinnig ​​kindersprookje maar ook een noir-thriller, doorspekt met de donkerste elementen van beide genres: dood, schuldgevoel, hebzucht, armoede, wreedheid, bijbelse referenties en een angstaanjagende achtervolging. Regisseur Charles Laughton (dit is zijn enige film) beschreef The Night of the Hunter als "een nachtmerrieachtig soort Moeder de Gans-verhaal".

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Charles Laughton

Productiejaar

1955

Productieland(en)

US

Originele titel

The Night of the Hunter

Lengte

93 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op