Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

The Night of the Hunter

Charles Laughton / US, 1955 / 93 min.

The Night of the Hunter zit vol met beelden van een angstaanjagende schoonheid, en is een van de meest excentrieke films over de strijd tussen goed en kwaad.

poster The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)
Deze klassieke thriller speelt zich af in het landelijke Amerika van de jaren dertig. De psychopathische predikant Harry Powell (een monumentale rol van Robert Mitchum) is gearresteerd voor autodiefstal. In de gevangenis probeert hij erachter te komen waar een ter dood veroordeelde moordenaar zijn gestolen 10.000 dollar bewaart, maar alleen diens kinderen weten dat. Eenmaal uit de gevangenis trouwt de dominee met de weduwe van de moordenaar.

De woorden 'love' en 'hate' die de dominee op zijn knokkels heeft gegraveerd zijn een iconisch filmbeeld geworden. Filmcriticus Roger Ebert noemde The Night of the Hunter 'one of the greatest of all American films'. Toch kreeg de film, ook door het ontbreken van steracteurs, nooit de erkenning als meesterwerk.

In de kern is de film een vreemd en eigenzinnig ​​kindersprookje maar ook een noir-thriller, doorspekt met de donkerste elementen van beide genres: dood, schuldgevoel, hebzucht, armoede, wreedheid, bijbelse referenties en een angstaanjagende achtervolging. Regisseur Charles Laughton (dit is zijn enige film) beschreef The Night of the Hunter als "een nachtmerrieachtig soort Moeder de Gans-verhaal".

Badlands

Badlands-talenten Sharif Abdel Mawla en Bodil Matheeuwsen kozen The Night of the Hunter als hun keuzefilm. Op 2 maart leggen ze uit waarom.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Charles Laughton

Productiejaar

1955

Productieland(en)

US

Originele titel

The Night of the Hunter

Lengte

93 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)
still The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op