Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The night porter eye filmmuseum4

The Night Porter

Liliana Cavani / IT, 1973 / 118 min.

Liliana Cavani is een van de weinige internationaal bekende vrouwelijke regisseurs van de Italiaanse cinema. Haar stem klonk luid in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. The Night Porter, een controversiële verkenning van de verhouding tussen een ex-SS’er (Dirk Bogarde) en een concentratiekampoverlevende (Charlotte Rampling), bracht Cavani’s carrière in een stroomversnelling.

Poster the night porter eye filmmuseum

Dat de motieven van een verhouding troebel en duister kunnen zijn, daarover liet The Night Porter (Il portierre di notte) geen misverstand bestaan. Door te laten zien hoe een man en een vrouw een eerdere SM-verhouding uit het concentratiekamp voortzetten, schokte Caviani destijds de critici en het publiek – dat vervolgens in grote getale naar de bioscoop trok.

herkenning

The Night Porter is het verhaal van ex-SS”er Max (Dirk Bogarde) en kamp-overlevende Lucia (Charlotte Rampling). Als Lucia eind jaren vijftig met haar man een hotel in Wenen binnenkomt, ziet ze Max achter de balie. Max had de 16-jarige Lucia in het kamp gedwongen tot een sadomasochistische verhouding; de herkenning katapulteert beiden terug naar het verleden.

beul en slachtoffer

De nooit veroordeelde SS-officier vreest alsnog te worden aangegeven, Lucia valt terug in een geconditioneerde masochistische onderwerping – wie heeft wie in de greep? En wat als beul en slachtoffer gevoelens voor elkaar koesteren?

Cavani”s portret van een ambigue, perverse relatie waarin de scheidslijn tussen dader en slachtoffer vervaagt, is niet vanuit een mannelijk of vrouwelijk standpunt gefilmd.

Cavani (1933) afficheert zich niet als feministe, maar als regisseur die de menselijke ziel tracht te doorgronden – een ziel die auteurs als markies De Sade, Friedrich Nietzsche en Curzio Malaparte (La pelle, in 1981 door Cavani verfilmd) volgens haar het beste zouden hebben doorgrond.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Liliana Cavani

Productiejaar

1973

Productieland(en)

IT

Originele titel

Il portiere di notte

Lengte

118 min.

Taal

English, German, Latin

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
The night porter eye filmmuseum1
The night porter eye filmmuseum2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op