Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Northeast Winds

The Northeast Winds

Nikoloz Bezhanishvili / GE, 2022 / 94 min.

Lokale Stalinisten komen in het geweer als het standbeeld van Stalin in Gori, de geboorteplaats van de dictator, wordt neergehaald. Terwijl zich wentelen in nostalgie en ideologie, ontgaat hun echter dat de wereld onherroepelijk is veranderd.

poster IDFA 2022

“Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de grootste misdaad van de twintigste eeuw.” Dat heeft Vladimir Poetin meerdere keren gezegd, en sommige inwoners van Gori zijn het hardgrondig met hem eens. In de Georgische geboorteplaats van Stalin mijmeren zij over een terugkeer naar de tijd waarin de dictator de touwtjes ferm in handen had.

Deze verstokte Stalinisten zijn dan ook geschokt als het stadsbestuur het standbeeld van hun held laat verwijderen. In hun pogingen het in ere te herstellen, komen ze in conflict met een andere Stalinistische partij, die zich presenteert als ware hoeder van Stalins gedachtegoed en geen ander naast zich duldt.

Scènes gefilmd in cinéma vérité-stijl laten zien hoe de ideologische gelovigen zich verliezen in onderling gekibbel en hun toch al gekrompen, sterk vergrijsde aanhang nog verder slinkt. Terwijl zij zich wentelen in nostalgie is de wereld veranderd. Onder de jongere generaties zit niemand nog te wachten op Stalin.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nikoloz Bezhanishvili

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GE

Lengte

94 min.

Taal

Georgian

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op