Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Photograph (Sherman De Jesus, NL 2021)

The Photograph

Bekijk trailer

Sherman de Jesus / NL, 2021 / 96 min.

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus.

poster The Photograph (Sherman De Jesus, NL 2021)
Sherman De Jesus vertrekt met een ogenschijnlijk duidelijk doel naar New York: hij wil weten welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto van zijn grootvader, Juan de Jesus. Op deze zwart-witfoto is Juan trots en statig vastgelegd. Belangrijk detail: Juan De Jesus was een zwarte man. En zwarte mensen werden aan het begin van de vorige eeuw niet vaak zo mooi en plechtig vastgelegd, behalve dan in Harlem, New York.

Hier opende fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) zijn studio en fotografeerde hij de nieuwe bewoners van Harlem op hun allermooist. Gewone mensen, maar ook beroemdheden als Muhammad Ali en Jean-Michel Basquiat stonden in de rij om zich door ‘the photographer of greatness’ te laten portretteren, om op hun eigen manier uiting te geven aan ‘black excellence and pride’.

Mede daardoor is The Photograph ook hoogst actueel. Want hoe vaak zien we zwarte mensen als hoofdrolspelers voorbijkomen in de geschiedenis van kunst en fotografie? Het werk van Van Der Zee is behalve een kunstuiting ook een duidelijke vorm van verzet; in een tijd dat de zwarte mens door de buitenwereld werd gezien als ondergeschikte, legde Van Der Zee hen vast als mens.

The Photograph verweeft de geschiedenis van Harlem even subtiel als krachtig met de persoonlijke achtergrond van regisseur De Jesus. In de voetsporen van zijn grootvader dwaalt hij door New York, waar hij de erfenis van de Harlem Renaissance terugvindt in het werk van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, activist Michael Henry Adams, die vecht tegen gentrificatie, en stijlicoon Lana Turner. De swingende soundtrack met Ella Fitzgerald, Nina Simone en Duke Ellington neemt je mee naar het Harlem van de jaren twintig én het Harlem van nu.

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Sherman de Jesus

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

The Photograph

Lengte

96 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Photograph (Sherman De Jesus, NL 2021)
still The Photograph (Sherman De Jesus, NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op