Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Piano

The Piano

Jane Campion / AU, NZ, FR, 1992 / 121 min.

Wreed machtsspel en seksueel ontwaken in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland. In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. Met haar derde speelfilm werd Jane Campion de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. Nieuwe restauratie.

poster The Piano (Jane Campion, AU/NZ/FR, 1992)

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada (Holly Hunter) naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist (Sam Neill). Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter (Anna Paquin) en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling (een zwaar getatoeëerde Harvey Keitel). De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Hunter en de jonge Paquin ontvingen beiden een Oscar voor hun krachtige acteerprestatie. De betoverende pianomuziek is van Michael Nyman.

Female gaze

Al in haar vroegste werken, waaronder haar gewaagde film over twee heel verschillende zussen Sweetie en haar intrigerende biopic van auteur Janet Frame in An Angel at My Table, heeft Campion het leven van vrouwen op andere manieren verbeeld dan tot dan toe gebruikelijk was. Met The Piano maakte ze een ware klassieker waarvoor de 'female gaze' is uitgevonden.

“...nog altijd de beste film ooit door een vrouw gemaakt...Campion schreef filmgeschiedenis met een weelderige, eigenzinnige kostuumfilm...groots avontuur: een wervelend epos...betoverende beelden...aangrijpend...van een buitenaardse schoonheid...Zo maak je een film, groots en meeslepend... (Trouw)

“...erg mooie film...voortreffelijk... (**** VPRO/Cinema.nl)

“...prachtige noodlotsdrama... (Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jane Campion

Productiejaar

1992

Productieland(en)

AU, NZ, FR

Originele titel

The Piano

Lengte

121 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still The Piano
still The Piano (Jane Campion, AU/NZ/FR, 1992)
still The Piano

Eye Film Player

Bekijk The Piano thuis via de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op