Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Player (Robert Altman, US 1992)

The Player

Robert Altman / US, 1991 / 124 min.

De Hollywood-executive Griffen Mill raakt buiten zinnen als hij dreigbriefjes ontvangt van een gefrustreerde scriptschrijver. En schrikt niet terug voor drastische maatregelen… Bijtende satire over de mores van Hollywood betekende Robert Altmans comeback. 

poster The Player (Robert Altman, US 1992)

Heel Hollywood, van Burt Reynolds tot Whoopi Goldberg, van Jeff Goldblum tot Sidney Pollack, van Cher tot Bruce Willis, verleende graag zijn medewerking aan Robert Altmans bijtende portret van het filmbedrijf.

The Player is een klassiek geworden zwarte komedie over de mores van Hollywood en het ‘product film’ dat daar van de band rolt. Altmans parabel draait om de de aanvankelijk niet onsympathieke, maar steeds gewetenlozer wordende executive Griffin Mill (Tim Robbins), die zichzelf danig in de nesten werkt na anonieme dreigbrieven te hebben ontvangen van een scriptschrijver.

Applaudisseren

Het ene Hollywood-cliché na het andere wordt onderuit gehaald en Altman eindigt sarcastisch met een happy end. De film werd niet alleen door de critici, maar ook in Hollywood met applaus ontvangen.

Altman (Nashville, A Wedding), die na de flop Popeye (1980) als persona non grata gold in Hollywood, zal het succes met gemengde gevoelens hebben ondergaan. Wat als het mikpunt van je spot hard voor je applaudisseert?

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Altman

Productiejaar

1991

Productieland(en)

US

Originele titel

The Player

Lengte

124 min.

Taal

English

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Player (Robert Altman, US 1992)
still The Player (Robert Altman, US 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op