Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Quiet Girl (Colm Bairéad, IE 2022)

The Quiet Girl

Bekijk trailer

Colm Bairéad / IE, 2022 / 94 min.

Dat ook een bescheiden film grote indruk kan maken, bewijst regisseur Colm Bairéad met de Iers gesproken coming-of-age-vertelling over het verwaarloosde 9-jarige meisje Cáit. Bij een pleeggezin op het platteland bloeit ze helemaal op, op de achtergrond sluimert een geheim.

poster The Quiet Girl (Colm Bairéad, IE 2022)
Genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm, de eerste keer voor een Iers gesproken film. Een kristalheldere storyline, naturel acteerwerk van de jeugdige hoofrolspeelster Catherine Clinch, camerawerk dat het kleurenpalet en atmosfeer van de Ierse countryside uitbundig weet te vangen: met deze kwalificaties sleepte Colm Bairéads eerste lange speelfilm afgelopen jaar maar liefst veertien andere prijzen in de wacht.

The Quiet Girl (An Cailín Ciúin) laat zien hoe het schuchtere negenjarig meisje Cáit, opgroeiend in een straatarm katholiek gezin, zich weet te ontwikkelen onder de liefdevolle hoede van het kinderloze echtpaar Eibhlin en Sean Cinnsealach. Op school werd Cáit gepest en geslagen, waardoor ze zich steeds meer terugtrok – nu durft ze de wereld tegemoet te treden. Maar het echtpaar Cinnsealach heeft ook iets te verbergen, een treurig geheim…

Kalm, lyrisch

Regisseur Bairéad koos het korte verhaal ‘Foster’ van de Ierse schrijfster Claire Keegan als uitgangspunt. Zijn kalme, soms lyrische impressie van het leven op het Ierse platteland aan het begin van de jaren tachtig focust op concrete zaken: de kalven melk geven, het uitmesten van een stal of het snijden van uien aan de keukentafel. Cáit groeit op in een wereld die ver af staat van het hedendaagse, sterk geürbaniseerde Ierland.

De regisseur: “The Quit Girl is een film over het belang van liefde en hoe de betrekkingen die wij als kind opbouwen met onze ouders en andere kinderen ons hele leven bepalen. En hoe emotionele en fysieke groei en ontwikkeling daarin een rol spelen. Een ongelukkige waarheid is: geluk vind je niet altijd bij je biologische familie.”

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning The Quiet Girl ziet u de korte animatiefilm Dans les nuages blancs (8') uit 2020 van Myrthe Majoor. In een palet van witte, grijze, zachtroze en groene tonen trekt een nat natuurlandschap voorbij waarin een kleine jongen een wild paard benadert en probeert te berijden. Een metafoor voor het loslaten van oude fantasieën in de overgang van jeugd naar volwassenheid.

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Colm Bairéad

Productiejaar

2022

Productieland(en)

IE

Originele titel

An Cailín Ciúin

Lengte

94 min.

Taal

Iers, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Quiet Girl (Colm Bairéad, IE 2022)
still The Quiet Girl (Colm Bairéad, IE 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op