Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Punk lang leve de lol 6 0

The Restarts + OD Kids + Don Letts + Paradiso Stills/Stil-Levens

Optredens van de Engelse punkgroep The Restarts – actief in de LGBTQ-beweging – en de OD Kids plus DJ-set van Don Letts. Letts begon in 1976 te draaien in de Londense The Roxy, waar hij dub, reggae en punk bij elkaar bracht.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Don Letts (1956) was er bij toen het allemaal begon, veertig jaar geleden. Sterker nog, de twintigjarige Londenaar zette de do-it-yourself-trein van de punk eigenhandig op de rails als DJ, filmmaker, radiopresentator, producent (Big Audio Dynamite), manager (The Slits), clipmaker en – later – als man-met-een mening over waarom punk niet dood is. Vanavond draait hij in EYE en brengt de spirit van punk, dub & reggae terug in de groove van het filmmuseum!

De bands brengen het punkprogramma in EYE terug naar de bron: live muziek. Vanavond staan The Restarts en OD Kids 21 op het podium om de gehoorgangen schoon te blazen en de trommelvliezen te laten klapperen.

Het Britse The Restarts is vernoemd naar het Engelse equivalent van de Melkertbaan, die door de overheid bedachte constructie waarbij je als van de straat geplukte DIY-werkloze heel hard moest werken voor een shitty minimumloon.

De groep activistische Londenaren maakt al vanaf midden jaren 90 een bak rauwe hardcorepunk waarin ze ook flirten met ska en metal. Over zichzelf zeggen ze: 'We are punks first, musicians second'.

Sinds 2011 spelen The OD Kids een mix van hardcore, punk, stonerrock en motorpunk. Met zowel een zanger als een zangeres heeft de groep een uitgesproken eigen sound; ze weten hun brede interesses samen te brengen in een politiek geëngageerde muzikale mengelmoes, waarmee ze al menig zaal hebben plat gespeeld.

Don Letts, filmmaker, DJ, radiomaker en punk-opiniemaker, betreedt na de optredens van de bands het podium voor een pulserende punkyreggaeset. Bij de set worden beelden vertoond uit Paradiso Stills van de Amsterdamse filmmaker Jaap Pieters. Pieters filmde de Paradisopunks uit het fotoboek van Max Natkiel – voor zover nog in leven – en liet ze roerloos in de camera kijken. De film wordt geprojecteerd als een Super8-performance.

In Cinema 2 is een ruime selectie (tweedehands) punkplaten te koop in de distro”s van Gummo Punks, Independent Outlet en Darcy Trash. Er is een bar in de zaal. Er zijn bij de film zit- en staanplaatsen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Portret don letts 03 1
Punk lang leve de lol 7 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op