
The Round-Up
Miklós Jancsó / HU, 1965 / 95 min.
In september staat de rijke geschiedenis van de Hongaarse cinema centraal. The Round-Up schetst een beklemmend portret van de gevolgen van oorlog en opstand. Eye-programmeur Leo van Hee vertelt vooraf over deze klassieker die is gerestaureerd door het Hongaars Nationaal Filmarchief.

István Szábo, Márta Mészáros, Zoltán Fábri en Míklos Jancsó: vier filmmakers die ten tijde van het communistisch bewind in Hongarije opzien baarden. Hun films werden vertoond op internationale festivals, wonnen belangrijke prijzen (Oscar voor Szábo’s Mephisto) en werden geprezen om hun artistieke kwaliteit én kritische houding ten opzichte van het regime.
The Round-Up, Míklos Jancsó’s vierde speelfilm, vertrekt vanuit een historisch gegeven: de internering van Hongaarse nationalisten in een kamp op de poesta, na de opstand van 1848 tegen de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.
Jancsó kiest niet voor dramatisering via het point of view van een heldhaftige hoofdpersoon, maar laat de martelingen en vernederingen in het kamp zien in lange takes waarin de lichamen van de gevangenen bewegen als in een choreografie. Opnamen vanaf een kraan tonen de weidsheid van de poesta rond het kamp: ontsnappen is zinloos, de omgeving biedt geen beschutting.
Bewonderd door Béla Tarr
Het hypergestileerde The Round-Up – een 'synthese van Antonioni, Bresson en Welles', noemde een criticus Jancsó's filmtaal eens – is een slimme parabel over onderdrukking; Jancsó maakt van zijn imponerend visueel ballet een politieke allegorie, net als in The Red and The White (1967) en Red Psalm (1972), films die worden bewonderd door Jancsó’s jongere Hongaarse collega Béla Tarr.
4K-restauratie
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Miklós Jancsó
Productiejaar
1965
Productieland(en)
HU
Originele titel
Szegenylegenyek
Lengte
95 min.
Taal
Hongaars
Ondertiteling
ENG
Drager
DCP
Onderdeel van
Restored & Unseen
Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.



Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.