Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Round-Up (Szegénylegények)

The Round-Up

Miklós Jancsó / HU, 1965 / 95 min.

In september staat de rijke geschiedenis van de Hongaarse cinema centraal. The Round-Up schetst een beklemmend portret van de gevolgen van oorlog en opstand. Eye-programmeur Leo van Hee vertelt vooraf over deze klassieker die is gerestaureerd door het Hongaars Nationaal Filmarchief.

Poster The Round Up Szegénylegények Eye Filmmuseum

István Szábo, Márta Mészáros, Zoltán Fábri en Míklos Jancsó: vier filmmakers die ten tijde van het communistisch bewind in Hongarije opzien baarden. Hun films werden vertoond op internationale festivals, wonnen belangrijke prijzen (Oscar voor Szábo’s Mephisto) en werden geprezen om hun artistieke kwaliteit én kritische houding ten opzichte van het regime.

The Round-Up, Míklos Jancsó’s vierde speelfilm, vertrekt vanuit een historisch gegeven: de internering van Hongaarse nationalisten in een kamp op de poesta, na de opstand van 1848 tegen de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.

Jancsó kiest niet voor dramatisering via het point of view van een heldhaftige hoofdpersoon, maar laat de martelingen en vernederingen in het kamp zien in lange takes waarin de lichamen van de gevangenen bewegen als in een choreografie. Opnamen vanaf een kraan tonen de weidsheid van de poesta rond het kamp: ontsnappen is zinloos, de omgeving biedt geen beschutting.

Bewonderd door Béla Tarr

Het hypergestileerde The Round-Up – een 'synthese van Antonioni, Bresson en Welles', noemde een criticus Jancsó's filmtaal eens – is een slimme parabel over onderdrukking; Jancsó maakt van zijn imponerend visueel ballet een politieke allegorie, net als in The Red and The White (1967) en Red Psalm (1972), films die worden bewonderd door Jancsó’s jongere Hongaarse collega Béla Tarr.

4K-restauratie

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Miklós Jancsó

Productiejaar

1965

Productieland(en)

HU

Originele titel

Szegenylegenyek

Lengte

95 min.

Taal

Hongaars

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Round-Up (Szegénylegények)
still The Round-Up (Szegénylegények)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op