Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Shining (Stanley Kubrick, GB/US 1980)

The Shining

Stanley Kubrick / GB, US, 1980 / 146 min.

Stanley Kubrick maakte van Stephen Kings horrorverhaal een zenuwslopende film vol misantropische ondertonen, met Nicholson als psychotische schrijver in huwelijkscrisis. 4K-remastering van de extended version, ter ere van het 40-jarig jubileum van dit iconische horrormeesterwerk.

poster The Shining (40th anniversary extended edition) (Stanley Kubrick, GB/US 1980)

Kubrick was drie jaar bezig met deze inmiddels legendarische productie over de destructie van het gezin. Hij liet het hotel bouwen in de studio en experimenteerde volop met de Steadicam.

Jack Nicholson en Shelley Duvall schitteren als Jack en Wendy Torrance die de stad verlaten om 's winters te passen op een verlaten, geïsoleerd hotel. Nicholsons optreden als de doorgedraaide vader en mislukte romancier Jack Torrance blijft ook nu nog verpletterend maniakaal, sinister én hilarisch.

The Shining bevat de meest iconische filmscènes uit de filmgeschiedenis: de griezeligste tweeling ooit op het witte doek, REDRUM, paranormale visioenen, de bijlscène, het spiraalvormige doolhof... Come play with us!

4K-remastering lange versie

De 4K-remastering ter ere van het 40-jarig jubileum ging in première op het filmfestival van Cannes in 2019. Deze remastering is gedaan met behulp van een nieuwe 4K-scan van het originele 35mm-cameranegatief en stond onder toezicht van Stephen King en de voormalige persoonlijke assistent van Kubrick, Leon Vitali.

De 4K-versie duurt 144 minuten is en is 25 minuten langer dan de internationale versie van 119 minuten die Kubrick in het najaar van 1980 in de theaters liet rouleren. De versie die in Amerika in mei 1980 in première ging had een lengte van 146 minuten. Nog voor het einde van het openingsweekend verzocht Kubrick alle tien premièretheaters twee minuten beeld (tegen het einde) uit de film te knippen en terug te sturen naar de studio, waar dit materiaal voor altijd is vernietigd.

Wat overbleef was een film van 144 minuten, die echter bij de internationale release in het najaar door Kubrick verder werd teruggebracht tot een versie van 119 minuten. De extended versie die Eye nu vertoont, is tot nu toe maar door heel weinig mensen gezien, laat staan op het grote doek.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1980

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

The Shining

Lengte

146 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still The Shining (Stanley Kubrick, GB/US 1980)
still The Shining (Stanley Kubrick, GB/US 1980)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op