Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Souvenir: Part II (Joanna Hogg, GB 2021)

The Souvenir: Part II

Bekijk trailer

Joanna Hogg / GB, 2021 / 107 min.

Tilda Swinton en dochter Honor Swinton Byrne zijn moeder Rosalie en dochter Julie in het vervolg op The Souvenir, waarin filmstudente Julie haar hart verloor aan een manipulatieve oudere man. In deel II verwerkt Julie haar ervaringen in een film.

poster The Souvenir: Part II (Joanna Hogg, GB 2021)

Filmmaker Joanna Hogg gebruikte ervaringen uit haar leven voor het semi-autobiografische The Souvenir, over de filmstudente Julie (Honor Swinton Byrne) en haar getroebleerde, om niet te zeggen zelfdestructieve, relatie met een oudere man. Moeder Rosalie (Tilda Swinton) waarschuwde de dochter, maar die sloeg alle goede raad in de wind.

Drie jaar later is het vervolg, met moeder en Swinton opnieuw in de moeder- en dochterrol, voltooid. In deel twee is het Julie die terugkijkt op de relatie die haar ongelukkig maakte. Haar ervaringen zet ze in voor haar afstudeerfilm, waarin de mysteries en verwikkelingen van een verhouding tegen het licht worden gehouden.

Metabespiegeling

De twee delen van The Souvenir – ook apart te bekijken – zijn een typische Hogg-productie: een film-over-film, een metabespiegeling over hoe het leven zijn vorm krijgt in film en een portret van de ‘artist a a young woman’. Daarin past ook het (cyclische) gegeven dat Hogg eind jaren zeventig als filmstudent een eindexamenfilm draaide met niemand minder in de hoofdrol dan… Tilda Swinton.

Over de regisseur

Joanna Hogg (Londen, 1960) leende eind jaren zeventig een camera van Derek Jarman en begon Super8-filmpjes te maken. Na haar afstuderen maakte ze videoclips en begon ze te schrijven en regisseren voor Britse tv-zenders. Haar eerste speelfilm (Unrelated, 2007) kreeg de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek.

Met Archipelago (2010) en Exhibition (2013) zette ze haar stijl door: lang aangehouden shots, gebruik van een goeddeels statische camera en focus op het beklemmende innerlijk leven van de personages. Nu werkt Hogg aan de postproductie van haar nieuwste film, The Eternal Daughter.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van The Souvenir II is de korte film Stop! (6') van Mathijs Geijskes te zien. Het cliché van een film binnen een film wordt in deze zeer realistisch ogende korte film tot in het absurde doorgevoerd.

The Souvenir: Part II in de pers

...Uiteindelijk zijn het vooral Joanna Hoggs artistieke en esthetische keuzes waardoor The Souvenir ons meer dan haar eerdere werk gevoelsmatig verovert...subtiel...een aansporing om het leven zelf vol verbeeldingskracht vorm te geven. (***** NRC Handelsblad)

...maakt diepe indruk...prachtig...fantastisch gespeeld...heel precies en subtiel...Heel knap...uniek...geestig... (***** Trouw)

...fantasierijk...ga kijken...Elke scène is een subliem vormgegeven en knap geobserveerd tafereel, dat voorzichtig als een kraal aan een ketting wordt geregen. Het resultaat is een prachtig voorgestelde herinnering, zo fijntjes en tegelijk zo krachtig... (**** De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Joanna Hogg

Productiejaar

2021

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Souvenir: Part II

Lengte

107 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Souvenir: Part II (Joanna Hogg, GB 2021)
still The Souvenir: Part II (Joanna Hogg, GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op