Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Souvenir (Joanna Hogg, GB/US 2019)

The Souvenir

Bekijk trailer

Joanna Hogg / GB, US, 2019 / 120 min.

Tilda Swinton en haar dochter Honor Swinton Byrne maken indruk in dit weelderige, droomachtige portret van filmstudente Julie in het Londen van de jaren tachtig. Julie valt voor een verleidelijke, erudiete man die haar meetrekt richting afgrond.

poster The Souvenir (Joanna Hogg, GB/US 2019)

Een verlegen maar ambitieuze filmstudente (Honor Swinton Byrne) begint net haar stem als kunstenaar te vinden als ze een turbulente relatie aangaat met een charismatische en erudiete dandy (Tom Burke). Ze distantieert zich van haar beschermende moeder (Tilda Swinton) en bezorgde vrienden en duikt dieper en dieper in een intense relatie die gevaarlijk dicht bij zelfdestructie komt.

Raadselachtig

De veelgeprezen schrijfster-regisseur Joanna Hogg maakte met The Souvenir een raadselachtig en persoonlijk portret van de 'artist as a young woman', waarbij ze haar eigen ervaringen als uitgangspunt gebruikt voor haar (zelf)portret van de 25-jarige Julie.

Net als Hogg volgt rijkeluiskindje Julie een filmopleiding en betrekt ze in de jaren tachtig een appartement in Londen, een replica van Hoggs toenmalige flat. En ook de moederrol van Tilda Swinton blijft dichtbij: Hogg engageerde jeugdvriendin Swinton, beginnend actrice, voor een rol in haar afstudeerfilm Caprice (1986).

Het weelderige, droomachtige verhaal over jongvolwassenheid en een destructieve eerste liefde getuigt van verfijnde esthetiek; Hogg heeft een voorliefde voor statisch camerawerk, lange takes en hoofdpersonages met een beklemmend innerlijk leven.

Beste film 2019

"Een sociaal-realistische film over posh people", noemde The Guardian The Souvenir. En: "Een hedendaags antwoord op Antonioni en Visconti." Het toonaangevende Britse filmtijdschrift Sight and Sound bekroonde de film in 2019 tot beste film van het jaar. Het was voor het eerst in tien jaar dat die eer naar een film van Britse bodem ging.

The Souvenir is opnieuw te zien naar aanleiding van de première van The Souvenir: Part II in het Previously Unreleased-programma deze zomer.

Dit is onderdeel van

Reguliere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageThis movie contains scenes showing explicit sex

Regisseur

Joanna Hogg

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

The Souvenir

Lengte

120 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Souvenir (Joanna Hogg, GB/US 2019)
still The Souvenir (Joanna Hogg, GB/US 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op