Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa & Luigi Falorni, MN/DE 2003)

The Story of the Weeping Camel

Byambasuren Davaa, Luigi Falorni / MN, DEUZE, 2003 / 93 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. Dit magische documentaire drama neemt ons mee naar de uitgestrekte Gobiwoestijn en de nomadische Mongoolse herders. Ze leven in symbiose met de dieren en het overweldigende landschap.

poster The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa & Luigi Falorni, MN/DE 2003)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over The Story of the Weeping Camel: ‘Mongolië is officieel niet Centraal-Azië, maar de grenzen van de regio zijn niet zo vast. Net als in Kazachstan en Kirgizië zijn de nomaden die op de steppen leven in Mongolië, in hun bestaan afhankelijk van dieren. Deze film biedt een prachtige blik op de diepe verbondenheid tussen mensen en dieren. In Oezbekistan spelen dieren ook een spirituele rol, en deze film biedt ook een perspectief op mijn werken The Haunted en Plea, die in 18,000 Worlds te zien zijn.’

Over de film

Het is lente in Zuid-Mongolië en een van de kamelen heeft het een moeilijke bevalling. Als het haar eindelijk lukt om te bevallen, blijkt de pasgeborene een uiterst zeldzaam wit kalf te zijn. Ondanks de inspanningen van de herders wijst de moeder haar kind af en weigert ze het te voeden. Terwijl de herders proberen de moederband te herstellen, krijgen we een uniek inzicht in de symbiose tussen mens en dier die hier nog volop aanwezig is.

De geduldige regisseurs Davaa en Falorni komen dichtbij mens en dier maar zijn nooit opdringerig. Ze wonnen er de FIPRESCI Prijs op het San Francisco Film Festival mee en de Publieksprijs op verschillende andere festivals.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Byambasuren Davaa, Luigi Falorni

Productiejaar

2003

Productieland(en)

MN, DEUZE

Originele titel

Die Geschichte vom weinenden Kamel

Lengte

93 min.

Taal

Mongolian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
still The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa & Luigi Falorni, MN/DE 2003)
still The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa & Luigi Falorni, MN/DE 2003)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op