Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Tenant (Roman Polanski, FR 1976)

The Tenant

Roman Polanski / FR, 1976 / 125 min.

Onvergetelijk: Polanski als een timide huurder van een Parijs appartement waarvan de vorige huurder zelfmoord heeft gepleegd. Studie in paranoia en emotionele isolatie. Wat als je ongewild de identiteit van een ander overneemt? Een van de favorieten van de Coens.

poster The Tenant (Roman Polanski, FR 1976)
Hij lijkt de perfecte huurder: Trelkovsky, een Poolse immigrant, is er alles aan gelegen om geen overlast te veroorzaken in zijn tweekamerappartement. De conciërge (Shelley Winters) heeft hem al gewaarschuwd: de andere bewoners zijn op hun rust gesteld. En o ja, de vorige huurder, een archeologe, heeft zich uit het raam geworpen.

Dit ogenschijnlijk eenvoudige gegeven is de opmaat naar een studie in paranoia, vervreemding en psychologische horror zoals alleen Polanski die kan maken.

Inbeelding

Trelkovsky zoekt Simone, de vorige huurder, op in het ziekenhuis, geeft een bescheiden housewarming, ziet vreemde dingen in de spiegel en merkt dat ‘de anderen’ in het pand hem in de gaten houden – willen ze hem dood hebben?

Hoe paranoia haar beslag krijgt weet de regisseur Polanski vervolgens indringend te verbeelden, met Bergman-cameraman Sven Nykvist aan zijn zij; de acteur Polanski neemt de kijker overtuigend mee in de waanzin – of is wat Trelkovsky overkomt geen inbeelding?

'Apartment Trilogy'

The Tenant (Le locataire) was de eerste film die Polanski maakte na zijn vlucht uit de VS, waar hij een gevangenisstraf had moeten uitzitten voor seks met een minderjarige – een geruchtmakende zaak die de regisseur zijn hele carrière lang zou achtervolgen.

Met Repulsion en Rosemary’s Baby vormt The Tenant de zogeheten ‘Apartment Trilogy’ – drie films waarin de hoofdpersonen afgesloten raken van de realiteit en meegesleurd worden in waanvoorstellingen. Een overeenkomst met Barton Fink van de Coen Brothers, waarin een toneelschrijver met writer’s block (John Turturro) volledig doordraait in zijn hotelkamer, is waarneembaar.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Roman Polanski

Productiejaar

1976

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le locataire (The Tenant)

Lengte

125 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still The Tenant (Roman Polanski, FR 1976)
still The Tenant (Roman Polanski, FR 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op