Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Third Man (Carol Reed, GB 1949)

The Third Man

Carol Reed / GB, 1949 / 108 min.

Wenen, vlak na de oorlog. Een wespennest van oorlogsprofiteurs en spionnen. Een man op de vlucht. Onheilspellende slagschaduwen in zwart-wit, een achtervolging door het riool. Noir-klasieker pur sang, met Orson Welles en Joseph Cotton, nu in 4K-restauratie. 

poster The Third Man (Carol Reed, GB 1949)
Holly Martins (Joseph Cotton), schrijver van pulpromans, vertrekt naar Wenen op uitnodiging van zijn studievriend Harry Limes (Orson Welles). Bij aankomst echter blijkt Limes te worden begraven. Een verbijsterde Martins gaat op onderzoek uit en graaft zich een weg door een wespennest van zwartemarkthandelaars en spionage: Wenen aan de vooravond van de Koude Oorlog.

Wie was Harry Limes? Wat verbergt zijn vriendin Anna (Alida Valli)? Regisseur Carol Reed en scenarioschrijver Graham Greene (ex-spion) sturen Martins op pad door een kapotgebombardeerde stad, waar de Russen, Britten en Amerikanen elkaar angstvallig in de gaten houden en paranoia regeert. Heeft Limes een val gezet voor Martins?

Slagschaduwen

The Third Man is een ingenieus geconstrueerde vertelling over een geënsceneerde verdwijning. Carol Reed besloot op locatie te filmen, in zwartwit, met expressionistische cameravoering: lange slagschaduwen, gekantelde beelden en een mysterieuze sfeer. De plotselinge verschijning van Limes, vanuit een nis, behoort tot een van de meest iconische scenes van de film noir.

Ook de score van Anton Karas (‘The Harry Lime Theme’) is opmerkelijk: nooit eerder werd de citer gebruikt als instrument voor filmmuziek.

Reeds meesterwerk geldt als een van de beste Britse films aller tijden; de film werd in 2019, bij de 70ste verjaardag, grondig gerestaureerd en is nu te zien in een haarscherpe digitale 4K-presentatie.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Carol Reed

Productiejaar

1949

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Third Man

Lengte

108 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Third Man (Carol Reed, GB 1949)
still The Third Man (Carol Reed, GB 1949)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op