Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Tragedy of Macbeth (Joel Coen, US 2021)

The Tragedy of Macbeth

Bekijk trailer

Joel Coen / US, 2021 / 105 min.

Aan de lange reeks films naar William Shakespeares Macbeth voegt Joel Coen, voor het eerst in bijna veertig jaar regisserend zonder broer Ethan, de zijne toe. Een verbluffend solodebuut, waarin radicale stijlkeuzes de tragiek van de hoofdpersonen des te scherper omlijnen.

poster The Tragedy of Macbeth (Joel Coen, US 2021)
The Tragedy of Macbeth speelt zich af in een zwart-wit universum, dat in zijn stilering doet denken aan de expressionistische film uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Net als de semi-theatrale enscenering trouwens; Coen draaide uitsluitend in studiodecors. Maar het verrassendst is zijn keuze voor Denzel Washington als Macbeth en Frances McDormand als Lady Macbeth, anders dan in de meeste bewerkingen zestigplussers.

Wanneer Macbeth, na een voorspelling van drie heksen, meent de troon van Schotland te kunnen veroveren, staat er meer op het spel dan gewoonlijk. Dit is voor de moegestreden generaal zijn allerlaatste kans op glorie, zo laat Coen doorschemeren. Op het eerste gezicht ligt de combinatie Coen-Shakespeare niet voor de hand. Maar volgens de regisseur bestaat er geen wezenlijk verschil tussen Macbeth en klassieke Amerikaanse misdaadromans zoals die van James M. Cain, waar de broers eerder inspiratie uit putten. 'It's a couple, plotting a murder'.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van The Tragedy of Macbeth kun je kijken naar voorfilm Koning Smulpaap (2') uit 1951. Deze reclame voor Royco kippenbouillon werd gemaakt in de beroemde Dollywoodstudio's van Joop Geesink, waar onder andere ook de Loekie de Leeuwfilms werden geproduceerd.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Joel Coen

Productiejaar

2021

Productieland(en)

US

Originele titel

The Tragedy of Macbeth

Lengte

105 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Tragedy of Macbeth (Joel Coen, US 2021)
still The Tragedy of Macbeth (Joel Coen, US 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op