Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Truth (La verite)

The Truth

Henri-Georges Clouzot / FR, IT, 1960 / 130 min.

Meesterlijke performance van Brigitte Bardot in deze ten onrechte vergeten film van Clouzot. La vérité werd enkele jaren geleden gerestaureerd en is nu voor het eerst te zien in Nederland.

Poster The Truth (La verite)

De rol van de jonge, wispelturige Dominique Marceau wordt gezien als Brigitte Bardots beste filmoptreden ooit. Dominiques roekeloze breuk met haar bourgeois milieu en een reeks affaires met Parijse intellectuelen leiden tot een beschuldiging van moord op een veelbelovend dirigent.

Was het een crime passionel, wraak, wanhoop of een ongeluk? De verklaringen van getuigen en de verdachte schetsen een steeds complexer beeld van de relatie tussen het meisje en de dirigent.

Impulsief

Het Oscargenomineerde La vérité, internationaal bekend als The Truth, duikt in haar verleden en haar strijd om voet aan de grond te krijgen in de stad. Clouzot (Le salaire de la peur, Les diaboliques) schetst een genuanceerd portret van een impulsieve jonge vrouw die verkeerd wordt begrepen en slecht wordt behandeld door de mensen om haar heen. La vérité velt zo tegelijk een hard oordeel over een hypocriete en moralistische samenleving.

4K-restauratie door Sony Pictures Entertainment, in samenwerking met The Film Foundation en RT Features.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Henri-Georges Clouzot

Productiejaar

1960

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

La vérité

Lengte

130 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Still The Truth (La verite)
Still The Truth (La verite)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op