Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Wandering Princess (Kinuyo Tanaka, JP 1960)

The Wandering Princess

Kinuyo Tanaka / JP, 1960 / 102 min.

Eye vertoont vier vergeten films van Kinuyo Tanaka. Zij was een baanbrekende Japanse regisseur in een studiosysteem dat vrouwelijke regisseurs actief ontmoedigde. The Wandering Princess volgt een aristocrate die gevangen zit in de maalstromen van de geschiedenis.

poster The Wandering Princess (Kinuyo Tanaka, JP 1960)

The Wandering Princess is Kinuyo Tanaka's eerste film in zowel kleur als CinemaScope en is gebaseerd op de memoires van edelvrouw en schrijfster Hiro Saga. De film vertelt het verhaal van Ryuko, een aristocrate die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt gedwongen te trouwen met Futetsu, de jongere broer van de binnenkort af te zetten Chinese keizer. Ryuko raakt vervolgens verstrikt in de Japanse bezetting van Mantsjoerije. Regisseur Kinuyo Tanaka gaat op verrassende wijze de diepte in en vertelt – zeer ongewoon voor die tijd – een historische sage vanuit een vrouwelijk perspectief.

4K-restauratie

Over Kinuyo Tanaka

In samenwerking met Camera Japan vertoont Eye vier films van Kinuyo Tanaka. Haar zes baanbrekende speelfilms vormen een klein, radicaal oeuvre over progressieve vrouwen. Hoewel ze al lang bekendstond als een iconische actrice in films van Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi en Mikio Naruse, is Tanaka's eigen werk als filmmaker opvallend afwezig in de meeste studies van de Japanse cinema.

Tanaka's films worden steevast verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Zij weigeren zich te conformeren aan beperkende sociale rollen (bijvoorbeeld de 'perfecte vrouw') terwijl ze op zoek zijn naar onafhankelijkheid en individuele keuzevrijheid.

Met mededogen bekritiseert Tanaka de sociale omstandigheden en krachten die de strijd van haar heldinnen vormen: de reductie van een vrouw tot passieve romantische partner (The Moon Has Risen, 1955), taboes rond sterfelijkheid en het vrouwelijk lichaam (Forever a Woman, 1955), koloniale politiek (The Wandering Princess, 1960) en religieuze vervolging en verboden liefde (Love Under the Crucifix, 1962).

Inleiding

De voorstelling wordt ingeleid (op video) door Dr. Irene Gonzalez-Lopez, co-editor van 'Tanaka Kinuyo: Nation, Stardom and Female Subjectivity' (2018), de eerste Engelstalige studie naar het werk van acteur en regisseur Kinuyo Tanaka. In het online magazine van Eye verschijnt binnenkort een artikel over Tanaka van haar hand. Het boek over Tanaka is opgenomen in de collectie van de Eye Study.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kinuyo Tanaka

Productiejaar

1960

Productieland(en)

JP

Originele titel

Ruten no Ohhi

Lengte

102 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Wandering Princess (Kinuyo Tanaka, JP 1960)
still The Wandering Princess (Kinuyo Tanaka, JP 1960)

Mede mogelijk gemaakt door

logo Camera Japan Festival
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op