Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Waste Land (Chris Teerink, NL 2023)

The Waste Land

Bekijk trailer

Chris Teerink / NL, BE, 2024 / 105 min.

Op zoek naar wat het beroemde gedicht van T.S. Eliot kan betekenen voor onze tijd. Chris Teerink maakte een slideshow van krachtige foto’s, begeleid door stemmen van dichters, wetenschappers en filosofen, onder wie Ilja Leonard Pfeijffer en Richard Sennett. 

poster The Waste Land (Chris Teerink, NL 2023)
We leven in onzekere tijden waarvan richting noch betekenis zich makkelijk in woorden laat vatten. Documentairemaker Chris Teerink zag parallellen met het beroemde gedicht The Waste Land (1922) van T.S. Eliot. Het is meer dan honderd jaar oud, en al meer dan honderd jaar buigen lezers, letterenwetenschappers en andere exegeten zich over de betekenis ervan. Waar The Waste Land over gaat kan niemand eigenlijk zeggen.

Teerink wilde onderzoeken of het “überhaupt mogelijk” was een film over het gedicht te maken. Hij ziet Eliots magnum opus als een “multiversum van voortdurende wisselende perspectieven, tijden en zelfs talen” – een gedicht dat je voortdurend op het verkeerde been zet, vanaf de beginregel: ‘April is the cruelest month’.

Het resultaat is een slideshow van foto’s – krachtige beelden, waaronder geluiden, muziek en stemmen zijn te horen van wetenschappers, filosofen en dichters. Onder anderen Ilja Leonard Pfeijfeer, Richard Sennett en de econoom Guy Standing praten over onzekere tijden, de grenzen van het vooruitgangsdenken, de poëzie van Eliot en nieuwe manieren van denken voor een instabiele wereld.

Over de regisseur

Chris Teerink (1966) is filmer, fotograaf en editor. Hij maakte documentaires over beeldende kunst (Sol Lewitt, 2012) en de oprichter van de Film Anthology Archives in New York, Jonas Mekas (In the Shadow of the Light, 2007). Ook trok hij naar Oost-Europa voor een documentaire over het leven en de muziek van de Hongaarse minderheid in Roemenië (Songs Along a Stony Road, 2011).

De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Ilja Leonard Pfeiffer spreekt Nederlandsen wordt Engels ondertiteld.

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Chris Teerink

Productiejaar

2024

Productieland(en)

NL, BE

Originele titel

The Waste Land

Lengte

105 min.

Taal

Nederlands, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Waste Land (Chris Teerink, NL 2023)
still The Waste Land (Chris Teerink, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op