Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Weeping Meadow (To livadi pou dakryzei) (Theo Angelopoulos, GR 2004)

The Weeping Meadow

Theo Angelopoulos / GR, 2004 / 163 min.

Deze Gouden Beer-winnaar begint in Odessa in 1919 en eindigt in het hedendaagse New York. Het is visueel verbluffend liefdesverhaal over ballingschap en omzwervingen, over de ineenstorting van ideologieën en de beproevingen van de geschiedenis. Keuzefilm van Janis Rafa.

poster The Weeping Meadow (To livadi pou dakryzei) (Theo Angelopoulos, GR 2004)

Eye wijdt een tentoonstelling aan het werk van Janis Rafa, waarin de relatie tussen mens, dier en landschap centraal staat. Over haar keuzefilm zegt ze: "Ik had vele films van Theo Angelopoulos kunnen kiezen: hij is een grootheid in de Grieks cinema die velen van ons als referentie hebben, om allerlei verschillende redenen. In The Weeping Meadow is nu eens het landschap de hoofdpersoon en uitgangspunt van de film. Dit is een omkering van hoe het gewoonlijk werkt bij het maken van een film: je begint met een verhaal, zoekt dan een locatie en maakt decors."

"Angelopoulos onderzoekt het landschap in al zijn uitersten. Hij vond een locatie die in de zomer droog is en in de winter onder water staat. Hij ging door met filmen toen het begon te regenen, het dorp onder water kwam te staan en het op de bodem van het meer kwam te liggen."

"Het vormde de inspiratie voor mijn eigen film Landscape Depressions. Hoe begrijp je een veranderend landschap, hoe leg je het verstrijken van de tijd vast?"

The Weaping Meadow

Het visueel overweldigende The Weaping Meadow begint vlak na de invasie van het Rode Leger in Odessa, wanneer Griekse vluchtelingen terugkeren naar hun thuisland. Hier vangt ook het liefdesverhaal aan tussen Alexis en Eleni. Niet alleen de vader van Alexis maar ook historische en sociaal-economische krachten stellen de liefde van Alexis en Eleni op de proef, als een klassieke Griekse tragedie.

Dit eerste deel van een – onvoltooide – epische trilogie valt op door de oogverblindende composities en surreële situaties, met een briljante choreografie. Het zit vol met verbluffende beelden, van silhouetten van huizen, spiegelstille meren en onwaarschijnlijke dorpjes in de wildernis. Dit poëtische, weidse panorama plaatst historische gebeurtenissen naast persoonlijke verhalen over ontwrichting en idealisme.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Theo Angelopoulos

Productiejaar

2004

Productieland(en)

GR

Originele titel

To livadi pou dakryzei

Lengte

163 min.

Taal

Grieks

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
still The Weeping Meadow (To livadi pou dakryzei) (Theo Angelopoulos, GR 2004)
still The Weeping Meadow (To livadi pou dakryzei) (Theo Angelopoulos, GR 2004)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op