Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Loveintheafternoon1

The Weimar Touch: lezing Rainer Rother & Love in the Afternoon

Lezing van historicus Rainer Rother over de invloed van films uit de Duitse Weimarrepubliek op de Amerikaanse films van Billy Wilder, in het bijzonder Love in the Afternoon en Some Like It Hot. Aansluitend de vertoning van Love in the Afternoon.

Poster 25 10

Rainer Rother is artistiek directeur van Deutsche Kinemathek (Berlijn) en hoofd van Berlinale's Retrospektive. Hij publiceerde onder andere over Leni Riefenstahl en organiseerde in 2013 het Berlinale programma The Weimar Touch.

Aansluitend op zijn Engelstalige lezing vertonen we Love in the Afternoon. In het sprankelende Love in the Afternoon wordt een Parisienne (Audrey Hepburn) verliefd op een veel oudere Amerikaanse zakenman (Gary Cooper). Wilder filmde op de meest romantische locaties van Parijs.

fijne neus voor overspelige mannen

Cynicus Billy Wilder was een meester in het hanteren van de lichte toets met venijnige ondertoon. Met het geestige Love in the Afternoon bracht Wilder een ode aan de romantische komedies van Ernst Lubitsch, in het bijzonder The Merry Widow en Bluebeard”s Eighth Wife (ook te zien in Eye): jong, onschuldig meisje valt voor oudere playboy. Lubitsch-acteur Maurice Chevalier speelt de rol van Hepburns vader, een privé-detective met een fijne neus voor overspelige mannen. Hij houdt Cooper dan ook scherp in de gaten.

delicate verschijning

In Love in the Afternoon speelt Wilder met het leeftijdcontrast tussen Hepburn en Cooper. Zo accentueert hij Hepburns delicate verschijning. Een van de beste scènes in het door Wilder zelf geschreven scenario is die waarin Gary Cooper dronken wordt en zich realiseert dat hij verliefd is op Audrey Hepburn.

jazzmuziek

Love in the Afternoon is een van Wilders meest “Europese” Hollywoodfilms, opgenomen in Parijs en vol verwijzingen naar de jaren twintig en dertig. Ook in de muziek verwijst Wilder naar het verleden, onder ander door het gebruik van jazzmuziek uit zijn Weense jaren.

Het scenario van Love in the Afternoon is gebaseerd op Claude Anets roman 'Ariane, jeune fille russe', in Duitsland verfilmd als Scampolo (1928) en Scampolo, ein Kind der Strasse (1932). Bij de laatste film was Wilder co-scenarist.

Vertoning op 35mm (uit de collectie van Eye). In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam.

Details

Onderdeel van

Sweet & Sour: De films van Billy Wilder

De legendarische scenarioschrijver en Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn Oscar-winnende klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig.

Lees meer
campagnebeeld Sweet & Sour: De films van Billy Wilder
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op