Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Darren Aronofsky / US, 2022 / 117 min.

Razend populair in de jaren negentig en het eerste decennium van deze eeuw, verbleekte de ster van acteur Brendan Fraser zienderogen. The Whale is unaniem onthaald als een grootse comeback, waarmee de hunk van weleer zomaar zijn eerste Oscar in de wacht zou slepen. 

poster The Whale (Darren Aronofsky, US 2022)

Schrijfdocent Charlie geeft zijn lessen online. Hij ziet zijn studenten, maar zij hem niet, zogenaamd omdat zijn webcam defect zou zijn. In werkelijkheid schaamt de moddervette Charlie zich voor zijn uiterlijk. Een bevriende verpleegster, een pizzakoerier, een zendeling en een boze dochter uit een inmiddels ontbonden huwelijk vormen zijn enige lijntjes met de buitenwereld. Charlie, die aan de lopende band enorme porties fastfood verzwelgt, ligt op ramkoers met zijn gezondheid. Het waarom van die gestage weg naar zelfvernietiging wordt gaandeweg duidelijk.

The Whale, een toneelbewerking geregisseerd door de eigenzinnige Darren Aronofsky (Black Swan, Mother!), perst de kolossale gestalte van zijn hoofdpersoon met optimaal claustrofobisch effect in een krap, bijna vierkant kader. En al kreeg hoofdrolspeler Brendan Fraser op zijn beurt een met verbluffende special effects vormgegeven fatsuit aangemeten, het verhindert hem niet de rol van zijn leven te spelen. Een man die meer is dan alleen dat monsterlijk uitgedijde lichaam.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Darren Aronofsky

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US

Originele titel

The Whale

Lengte

117 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Whale (Darren Aronofsky, US 2022)
still The Whale (Darren Aronofsky, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op