Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Zone of Interest (Jonathan Glazer, US/GB/PL 2023)

The Zone of Interest

Bekijk trailer

Jonathan Glazer / US, GB, PL, 2023 / 105 min.

Jonathan Glazers vrije bewerking van Martin Amis’ roman is een huiveringwekkend portret van Auschwitz-kampcommandant Rudolf Höss en zijn familie, levend naast het vernietigingskamp. Terwijl Höss’ vrouw Hedwig het huishouden runt, klinkt op de achtergrond gesmoord geschreeuw. Vijf Oscarnominaties.

poster The Zone of Interest (Jonathan Glazer, US/GB/PL 2023)

Concentratiekamp Auschwitz en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau: de namen zijn synoniem geworden voor de Holocaust. In zijn nieuwste film laat Jonathan Glazer (Under the Skin) niet de gruwelen van de Holocaust zien, maar concentreert hij zich op het privé-leven van SS-kampcommandant Rudolf Höss, zijn vrouw Hedwig en hun kinderen. De familie leeft in voorspoed en weelde, de kampbewoners blijven buiten beeld.

Hoe het mogelijk is om op een steenworp afstand van de plek waar meer dan een miljoen mensen werden vermoord te genieten van een idyllisch familieleven, is een van de vragen die de film opwerpt. Zowel Höss (Christian Friedel), zijn echtgenote (Sandra Hüller) als het huishoudpersoneel blijken volslagen immuun voor wat er achter de omheining van hun villa plaatsvindt.

Poging tot begrijpen

Glazers verontrustend portret van een gestaalde SS-familie – gestoeld op Martin Amis' gelijknamige roman uit 2014 – is ook een poging om iets te begrijpen van hoe miljoenen Duitsers zich konden uitleveren aan de nihilistische nazi-ideologie. Geweld tegen ‘niet-Ariërs’, vervolging en vernietiging bleken acceptabel; het eigen, door de Führer in het vooruitzicht gestelde geluk ging voor.

De Britse zanger en componist Mica Levi schreef de beklemmende score; sounddesigner Johnnie Burn sloot aan bij Glazers benauwend, diep verontrustend portret van het Kwaad in huiselijke setting.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van The Zone of Interest ziet u de korte film Auditie uit de Korte Film Poule van Eye. In deze animatiefilm van Udo Prinsen uit 2011 doet een trompet spelend jongetje auditie bij het kamporkest. Hij neemt afscheid van zijn vader en loopt naar wat een executieplek lijkt te zijn. Met muziek van Eric Vloeimans en Martin Fondse.

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jonathan Glazer

Productiejaar

2023

Productieland(en)

US, GB, PL

Originele titel

The Zone of Interest

Lengte

105 min.

Taal

Duits, Pools, Jiddisch

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Zone of Interest (Jonathan Glazer, US/GB/PL 2023)
still The Zone of Interest (Jonathan Glazer, US/GB/PL 2023)
Krant The Zone of Interest

The Zone of Interest krant

Filmjournalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker maakten een speciale editie van Daily Tiger rondom Jonathan Glazers nieuwe film.

Open PDF
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op