Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Themroc eye filmmuseum01

Themroc

Claude Faraldo / FR, 1972 / 108 min.

Provocateur, acteur, gentleman’ werd Michel Piccoli genoemd bij een eerder retrospectief in het filmmuseum. In Themroc is de provocateur in Piccoli aan het werk; hij speelt de amok makende fabrieksarbeider Themroc die zijn naaste omgeving meesleept in een volledig ontsporende revolte. Klassieker van de jaren zeventig, nu te zien in Restored & Unseen. Inleiding door Eye-programmeur Leo van Hee.  

Poster themroc eye filmmuseum

Claude Faraldo”s anarchistische klucht uit 1973 is als speelfilm een unicum; Themroc is een film zonder gesproken dialoog, de geluidsband bestaat uit louter gekuch, gegrom en oerkreten. Faraldo, selfmade regisseur die zich graag beriep op zijn proletarische roots, liet niet na in interviews het vuurtje op te stoken: 'In Themroc wordt incest en groepsseks bedreven. Ik ben voor een onbeperkte seksuele vrijheid. Als iemand zin heeft in zijn zuster... waarom niet?'

holbewoner

De gesoigneerde en beschaafd overkomende Piccoli geeft de uit de pas lopende figuur Themroc overtuigend gestalte; met sardonisch genoegen sleept hij zijn moeder, zusje en buren mee in zijn revolte tegen het negenvijfbestaan van opstaan, werken en slapen; Themroc keert terug naar de staat van holbewoner en keert zich samen met zijn medeflatbewoners tegen het gezag: politieagenten worden aan het spit geregen en smakelijk verorberd.

Piccoli schittert in deze grofstoffelijke klucht, met onder anderen de te vroeg overleden Patrick Dewaere en de Franse clown Coluche als tegenspelers.

Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claude Faraldo

Productiejaar

1972

Productieland(en)

FR

Originele titel

Themroc

Lengte

108 min.

Taal

no dialogue

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Themroc eye filmmuseum02
Themroc eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op