Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still There is No Evil 1

There Is No Evil

Bekijk trailer

Mohammad Rasoulof / IR, DE, CZ, 2020 / 151 min.

De Gouden Beer van het filmfestival Berlijn was afgelopen jaar voor There Is No Evil van de Iraanse filmer Mohammad Rasoulof. Vier verhalen over vier mannen die zich gedwongen zien morele keuzes te maken onder een repressief regime. Rasoulofs kritische blik op zijn vaderland leverde hem eerder een filmverbod op.

Poster there is no evil

Heshmat, Pouya, Bharam en Javad: alle vier worden ze door de Iraanse overheid onder druk gezet om ter dood veroordeelden te executeren. In de omnibusvertelling van Mohammad Rasoulof krijgt ieder van hen zijn eigen verhaal.

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader; Pouya een jonge dienstplichtige, Bharam is een verbannen arts en Javad wil zijn geliefde ten huwelijk vragen. Hoe gaan ze om met de verplichtingen die het despotische regime stelt? Tussen verzet en overleven-door-aanpassing kiert toch een minieme ruimte voor persoonlijke vrijheid, suggereert de film.

Met There Is No Evil legt schrijver-cineast Rasoulof de vinger op de zere plek: Iran is het land dat jaarlijks evenveel executies uitvoert als alle andere landen van de wereld samen.

Zijn kritische houding tegenover het regime leverde de regisseur in 2017, bij de première in Cannes van A Man of Integrity, een filmverbod en een gevangenisstraf van een jaar op. Desondanks bleef Rasoulof filmen. Rasoulof is juli jl. opnieuw gearresteerd en afgevoerd naar een onbekende locatie.

…messcherp…zeer indrukwekkend… (***** NRC Handelsblad)

…prachtig humane film… getuigt van hogere vertelkunst… (**** De Volkskrant)

…indrukwekkend…ijzersterk…overdonderend…meesterlijke gechoreografeerd…op het puntje van je stoel…subtiel…even compromisloze als humane blik… (Het Parool, Film van de Week)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Mohammad Rasoulof

Productiejaar

2020

Productieland(en)

IR, DE, CZ

Originele titel

Sheytan vojud nadarad

Lengte

151 min.

Taal

Perzisch , Duits

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Still there is no evil 2
There is no evil Still 5 downsized

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op