Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Thirteen (Catherine Hardwicke, GB/US 2003)

Thirteen

Catherine Hardwicke / GB, US, 2003 / 100 min.

De dertienjarige Tracey raakt bevriend met het populairste meisje van school en wordt meegetrokken in een wereld van seks, geweld en drugs. Thirteen is ijzersterk opgebouwd en voelt van begin tot eind authentiek aan – rauw en realistisch.

poster Thirteen (Catherine Hardwicke, GB/US 2003)

Bij de VR-ervaring Missing Pictures, waarin Catherine Hardwicke vertelt over haar nooit-gemaakte eco-activistische film The Monkey Wrench Gang, naar het cultboek van Edward Abbey, laat Eye haar rauwe debuut Thirteen zien.

De dertienjarige Tracy heeft het thuis niet makkelijk. Haar moeder Melanie (Holly Hunter) is herstellende van een alcoholverslaving en haar vader is afwezig. Tracy is een leergierige middelbare scholiere, maar alles verandert als ze in de ban raakt van de rebelse Evie (Nikki Reed). Stelen, drugs en seksuele experimenten met veel oudere jongens vormen de basis van hun explosieve relatie – een relatie die uiteindelijk net zo emotioneel tekortschiet als die met haar ouders.

Thirteen werd in slechts zes dagen geschreven, in samenwerking met de toen dertienjarige actrice Nikki Reed die het verhaal baseerde op haar eigen ervaringen. Catherine Hardwicke (regisseur van de eerste Twilight-film en de skater-cultklassieker Lords of Dogtown) beleefde met Thirteen haar doorbraak in een tijd waarin vrouwelijke regisseurs zeldzaam waren in Hollywood.

Hardwicke draaide haar film in een documentaire stijl, met inventief gebruik van een blauwfilter, wat inmiddels haar handtekening is geworden. Langzaam maar zeker trekt ze alle kleur uit het beeld, totdat de warmte weer terugkeert. Holly Hunter werd genomineerd voor een Oscar, Hardwicke kreeg de regieprijs op Sundance.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Catherine Hardwicke

Productiejaar

2003

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Thirteen

Lengte

100 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
campagnebeeld Xtended: Missing Pictures
still Thirteen (Catherine Hardwicke, GB/US 2003)
still Thirteen (Catherine Hardwicke, GB/US 2003)
Annefleur Schipper portret

Annefleur Schipper over Catherine Hardwicke

Bekende film buffs keken elk één aflevering uit de VR Missing Pictures en reflecteren op de filmmaker en diens nooit gemaakte film – of juist op wat diegene wél maakte. Mediamaker en filmwetenschapper Annefleur Schipper, onder andere bekend van podcast De Lesbische Liga en televisieprogramma Khalid & Sophie, schrijft over Catherine Hardwicke, een maker ze leerde kennen toen ze haar vriendinnetjes op haar dertiende verjaardag per ongeluk – de videotheek had de VHS banden verwisseld – niet de romcom 13 Going on 30, maar Thirteen voorschotelde.

Lees het artikel
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op