Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Farewell Song (Gulnara Kasmalieva, 2001)

Time as a Ball in a Curved Space

Eye on Art: Time as a Ball in a Curved Space

Saodat Ismailova, wier tentoonstelling 18,000 Worlds nu te zien is bij Eye, is lang niet de enige interessante kunstenaar uit Centraal-Azië die met video werkt. Kunsthistoricus en slavist Robbie Schweiger maakte een selectie korte films van kunstenaars uit de regio.

poster Saodat Ismailova – 18,000 Worlds
Kunsthistoricus en slavist Robbie Schweiger doet onderzoek naar kunst uit imperiaal Rusland en de (voormalige) Sovjet-Unie. Hij publiceerde onlangs samen met Elsbeth Dekker Beginning in the Middle. Conversations on the Post-Soviet. Ook werkt hij voor Stedelijk Museum Amsterdam, dat in 2020 werk van Saodat Ismailova aan de collectie toevoegde.

Vandaag zijn films te zien waarin het ervaren van het verstrijken van de tijd centraal staat. Van een lineair naar een circulair tijdsbegrip, zonder duidelijke oorsprong of toekomst, maar juist met ruimte voor herbeleving, breuken in de geschiedenis en collectieve en persoonlijke herinneringen. De titel van dit programma, Time as a Ball in a Curved Space, komt uit een gesprek met kunstenaar Yerbossyn Meldibekov.

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio, en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films die Saodat Ismailova heeft uitgekozen. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Programma

 • Chingiz Aidarov, Snail (Spiral) (2021)

 • Umida Akhmedova, Russians Are Coming (2019)

 • Vyacheslav Akhunov, Ascent (2004)

 • Gulnara Kasmalieva, Farewell Song (2001)

 • Yerbossyn Meldibekov, Independence Day (2012)

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Snail (Spiral) (Chingiz Aidarov, 2021)
still Ascent (Vyacheslav Akhunov, 2004)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op